Simbol dijabetesa / Vijećnica i Stari most večeras obojeni u plavo

14. 11. 2017. u 19:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Sarajevska Vijećnica i Stari most u Mostaru osvijetljeni su večeras plavom bojom koja je internacionalni simbol dijabetesa, u cilju podizanja svijesti o toj bolesti.

Osvjetljavanje institucija organizovala je farmaceutska kompanija Novo Nordisk Pharma. 
 
Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 milliona osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.
 
S ciljem prevencije bolesti, u sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u saradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, danas je omogućeno organizovano testiranje građana na dijabetes u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać,  Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica, navode iz Udruženja KAP.
 

NEMA KOMENTARA