Jubilej za ponos: Veterinarski fakultet u Sarajevu slavi 70. rođendan

J. Ć.
Jubilej za ponos: Veterinarski fakultet u Sarajevu slavi 70. rođendan
Foto: UNSA / Veterinarski fakultet u Sarajevu

Veterinarski fakultet u Sarajevu danas proslavlja jubilarnih 70 godina postojanja.

"Veterinarski fakultet u Sarajevu danas je regionalni lider i prepoznatljivi europski partner sa prestižnim univerzitetima", istaknula je za portal Radiosarajevo.ba  PR Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nerminka Emrić.

"Danas ćemo vas upoznati s čuvenim profesorom iz  prve generacije diplomanata našeg Fakulteta, profesorom dr. Hamdom Lokvančićem i jednim od prvih Humboldtovih stipendista u bivšoj državi. Njegovi hrabri podvizi, inspirirali su čuvena filmska imena koji su po istinitom događaju, snimili kratki film pod nazivom 'Atorzija', više puta nagrađivan sjajnim nagradama pa i najvećim evropskim priznanjem Srebrnim medvjedom. O svemu tome čitat ćete u našoj Monografiji koja će danas biti predstavljena", kazala nam je Emrić.

Kako je navela, u Monografiji će biti sabrano svih 70 godina Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te napomenula da će u četvrtak, 21. novembra, biti upriličena Svečana Akademija u Narodnom pozorištu s početkom u 20 sati.

"Akademiji će prisustvovati uvažene kolege, dekani veterinarskih fakulteta i predstavnici veterinarskih instituta iz regije i svijeta. Zaslužnim pojedinicima, institucijama i organizacijama za naš uspjeh ćemo zvanično uručiti povelje i plakete i pokazati koliko cijenimo zajedništvo i saradnju. U obraćanju domaćih političkih zvanica i institucija očekujemo da prvi put iz ove sfere neko javno podrži nauku", kazala je Emrić. 

Sutradan, dakle u petak, 22. novembra u 10 sati na Veterinarskom fakultetu će, kako kaže, biti posve novi koncept panel dikusije namijenjen studentima, ali i korisnicima veterinarske nauke: industriji, vladinim i naučnim organizacijama, proizvođačima hrane, držaocima životinja...

"Panel pod nazivom 'Veterinarska edukacija-pogled u budućnost' zamišljen je kao novi koncept u našem diskursu. Panelisti su uvaženi svjetski eksperti i lideri svoje oblasti", rekla je naša sagovornica za portal Radiosarajevo.ba 

Stara zgrada 1950. godine - undefinedFoto: Veterinarski fakultet u Sarajevu: Stara zgrada 1950. godine

Vrijedi napomenuti da je ideja za osnivanje Fakulteta nastala daleke 1946. godine, a slijedeće godine uslijedile su i prve organizacijske pripreme te je formirana posebna komisija sastavljena od eminentnih veterinarskih stručnjaka. U komisiji su bili dr. Edhem Čamo, dr. Ekrem Maglajlić, dr. Vaso Butozan, dr. Muhamed Dusinović i dr. Alija Talić sa zadatkom da pokrenu inicijativu za osnivanje Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Na temelju pripremljenog elaborata i prijedloga, Vlada Bosne i Hercegovine 4. augusta 1949. godine donijela je Uredbu o osnivanju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Od svog osnivanja, u nastavno-naučnoj djelatnosti, Fakultet je svoju aktivnost prilagođavao potrebama razvoja veterinarske struke i nauke uspostavljajući saradnju s evropskim i drugim fakultetima putem razmjene stručnjaka, časopisa i naučnih radova.

Danas Fakultet baštini i poslove nekadašnjeg Državnog veterinarskog zavoda NRBIH koji je osnovan 1949. godine. Zavod se 1960. godine integrirao s Fakultetom i formiran je Naučnoistraživački institut Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji prerasta u RO Veterinarski univerzitetski centar s četiri OOUR-a (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije