Veterani pet različitih vojski u Stupnom Dolu odaju počast žrtvama

L. K.
Veterani pet različitih vojski u Stupnom Dolu odaju počast žrtvama
Foto: Centar za nenasilnu akciju / Veterani šire poruku mira

Ratni veterani iz pet različitih vojski će danas, 23. oktobra, biti prisutni u Stupnom Dolu na obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša. Odavanju počasti stradalim bit će prisutni, između ostalih, bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA.

Povodom ovog nesvakidašnjeg događaja odavanja počasti, kontaktirali smo mirovnog aktivistu i člana Centra za nenasilnu akciju – Amera Delića koji za Radiosarajevo.ba:

"Ratni veterani se okupljaju u Stupnom Dolu kod Vareša na 25. godišnjicu stradanja Bošnjaka sutra. Moram reći da je to jedna aktivnost koju ratni veteran sprovode od 2012. godine, otkada mješovita grupa prisustvuje zvaničnim komemoracijama gdje dolazimo u saradnju s organizatorom okupljanja… Smatramo da je način na koji dolazimo i žalimo za žrtvama bitan iskorak u procesu suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u našem regionu."

Delić napominje da sutra dolaze u misiju mira veterani pet različitih vojski iz regiona koji su nekada bili neprijatelji.

"Dolaze da izraze žal za žrtvama i solidarišu se s porodicama, prijateljima i komšijama žrtava Stupnog Dola. Ova saradnja veterana datira od 2002. godine, još tada je prepoznata potreba uključivanja učesnika rata u procese suočavanja s prošlošću radi izgradnje mira i pomirenja", govori aktivista Delić.

Navodi da su se organizovale i tribine koje su se zvale "Četiri pogleda" te da je bilo organizovano 14 javnih tribina u gradovima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Potom su krenule nadogradnje toj ideji, a jedna od njih su upravo ova prisustva komemoracijama, a sve je to doprinijelo provjerenju unutar grupe koja se širila svakim okupljanjem.

"Želimo da širimo poruku mira, da nas vide kao nekadašnje neprijatelje koji su prevazišli mržnju i koji se trude da izgrade mir u regionu", napominje Delić.

Naveo je i da će sutra grupa položiti cvijeće i da će poslije biti sastanak na koji su pozvali načelnika Vareša, Zdravka Maroševića, predsjednika mjesne zajednice Stupni Do, župnika Mirka Majdandžića i imama Medžlisa islamske zajednice Vareša Ramiza efendiju Zubaču. Namjeravaju razgovarati o ozdravljenju našeg društva i formiranju zdravog odnosa baziranog na dijalogu i povjerenju.

U Stupnom Dolu, koji se nalazi pet kilometara od Vareša, 23. oktobra 1993. ubijeno je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu protiv Ivice Rajića, 32 civila među kojima je i petero djece. Za ovaj ratni zločin osuđeno je više osoba.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Prisustvom komemoraciji žele pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži.

Ovim radom žele jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. 

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije