Velikosrpsko orgijanje

Radiosarajevo.ba
Velikosrpsko orgijanje
PrtScr / Velikosrpsko orgijanje

Mada je kraj godine, iza nas je burna sedmica. Od konačnog formiranja Vijeća ministara i rasprave u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS koja je završila napadom an Draška Stanivukovića, i nastojanja nove većine u Skupštni Kantona Sarajevo da konačno smijeni vladu Edina Forte, događaji su se nizali.

Priredio: Faruk Vele 

Burno je bilo i u regionu. Srbija je razmatrala strategije odbrane i bezbjednosti, što je izazvalo burne reakcije u našoj zemlji, dok se u Crnoj Gori ponovo 'dešavao narod'. Nažalost, strašna eksplozija u Zvorniku, kao i kao i nesreće na cestama, odnosile su nove živote. Bilo je i lijepih događaja. 

Princ s Neretve na čelu je reprezentacije, program reformi upućen u NATO, iz nepravednog zatvora izašao je čestiti čovjek iz Bihaća... 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklu sedmicu. 

Princ s Neretve
(Subota, 21. decembar)

'Jogurt revolucija' ponovo je pokucala na vrata Crne Gore. No, 'događanje naroda' nije prošlo. U Nikšiću je održan skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, na kome se ukazuje na protivljenje usvajanju Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti. Oštro je kritizirano crnogorsko državno rukovodstvo, a autobusi iz Trebinja su vraćeni sa granice Crne Gore. 

Za Radiosarajevo.ba dešavanja u Crnoj Gori komentirao je ugledni novinar Šeki Radončić. 

Crni vikend na cestama Bosne i Hercegovine. Nakon što je iz Bugojna došla vijest da je u 12.35 sati u Vrbasu pronađeno tijelo muškarca, koji je u svom vozilu marke Fiat sletio u rijeku, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je za Radiosarajevo.ba potvrđeno da se i u Tuzli dogodila saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom. 

Crni vikend na cestama BiH: Udario pješaka i pobjegao, povrijeđeni preminuo
Još jedna smrtni slučaj na bh. cesti: Sletio s kolovoza u rijeku i poginuo 

Vlasnik sportske kladionice Formula nudi nagradu od 100.000 KM za tačnu informaciju o počiniteljima kaznenog djela teške krađe koji su dana 5. novembra izvršili provalu u centralu kladionice Formula u Posušju.  

Jak zemljotres prodrmao je Hercegovinu u 1 sat i 18 minuta. 

Snažan vjetar pričinjavao je probleme bh. građanima, a u pojedinim dijelovima zemlje su pričinjene i štete. Sarajevo je, s druge strane, napokon moglo udahnuti svjež zrak. 

Meteorolozi za danas najavili olujni vjetar, a za narednu sedmicu - snijeg
Nedim Sladić: Kada možemo očekivati prestanak olujnog vjetra u BiH?

Književnica i novinarka Martina Mlinarević na Facebooku je obznanila da se udala, podijelivši sa pratiteljima fotografije sa intimne ceremonije održane u Sarajevu. Kako je napisala, ni oni koji su prisustvovali ovom činu, nisu znali da dolaze na vjenčanje.  

Mlinarević se, nažalost, ponovo našla na udaru gnusnih uvreda onih kojima smeta sve što ima veze s njezinim imenom. 

Trebević nije samo nekada impresivna bob staza, omiljeno izletište i sjajan vidikovac iznad grada. Priča o Trebeviću je mnogo više od toga. Za portal Radiosarajevo.ba ispričala ju je doc.dr. na sarajevskom Filozofskom fakultetu Amra Šačić Beća, a zabilježio naš Benjamin Redžić. 

WinterFest u Hadžićima je veliko djelo male grupe mladih entuzijasta. Želja im je bila da građanima svih generacija novogodišnje blagdane učine radosnijim. Postigli su mnogo više od toga. Na klizalištu, kao dijelu bogate ponude WinterFesta, razbijaju se predrasude i stereotipi prema drugom i drugačijem. 

Duško Bajević je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba. Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH je odlučio da imenuje Princa s Neretve za nasljednika Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva. 

Potvrđeno: Duško Bajević novi selektor Zmajeva
NSBiH: Želimo mnogo sreće Bajeviću i sigurni smo da možemo na Euro 

Novi selektor je dao i prvu izjavu, te izrazio vjeru u plasman na Evropsko prvenstvo!

Mostar je bio 'na nogama' nakon imenovanja Bajevića, a mnogi nisu krili oduševljenje zbog tog čina. 

Historičar Dragan Markovina je, također, komentarisao odluku Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da Dušan Bajević bude slektor nacionalnog tima.  

Naš kolega Jasmin Mržljak zavirio je u historiju FK Velež i slavne dane 'Princa s Neretve'. 

 

Pobjeda Milanovića
(Nedjelja, 22. decembar) 

U Hrvatskoj je održan prvi krug predsjedničkih izbora, U drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj prošli su Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. 

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još nekoliko političkih stranaka Milanović je dobio povjerenje 29,52 posto glasača. Od izlaznih anketa do okončanja obrade glasova, Milanović je bio u prednosti. 

Ugledni hrvatski analitičari komentirali su situaciju u Hrvatskoj nakon prvog kruga predsjedničkih izbora.  

Svoj osvrt dao je i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. 

Grabar-Kitarović pokazala neznanje, očekivao sam ovaj rezultat Milanovića

Naš Naim Kavazić je istraživao koliko bh. građani troše na cigarete i duhan.  

Jako nevrijeme je pogodilo dijelove Hrvatske. Pojedini gradovi izgledali su kao Venecija. 

U jednom ilidžanskom restoranu za dlaku je izbjegnuta tragedija! Naime, dok se većina zvanica jedne svadbe zabavljala, na nekoliko gostiju pao je veći komad plafona. 

U prisustvu nekoliko stotina antifašista iz BiH, Srbije i Hrvatske u Rudom je obilježena 78. godišnjica formiranja Prve proleterske brigade. 

Portal Radiosarajevo.ba je objavio novi dio knjige – studije Bosna i Hercegovine i Zapadni Balkan aspekti geopolitike i hibridnog rata čiji su autori Ahmed Kico i Miralem Kapetanović, a koja je objavljena u okviru Atlantske inicijative sa sjedištem u Sarajevu. Ovaj put tema je bila pravosuđe. 

U neposrednoj blizini trgovačkog centra Mercator u Tuzli dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. U nesreći u ulici Bulevar 2. Korpusa Armije RBiH su učestvovali putničko motorno vozilo Golf 5 i pješak koji je zadobio višestruke teške povrede od kojih je nažalost preminuo. 

Poginuo Ismar Subašić, još se ne zna ko je vozio “Golf smrti”
Crni vikend na cestama BiH: Udario pješaka i pobjegao, povrijeđeni preminuo

Zbog uzrokovanja ove nesreće identificiran je i uhapšen Amar Mustedanagić (22) iz Tuzle, kojem je određen pritvor. 

Zanimljiva priča je stigla iz Francuske, gdje su već dvije godine privatne kompanije vlasnici vozila s ugrađenim radarima i umjesto policije nadziru saobraćaj i snimaju one koji voze prebrzo. 

Kolegica Semra Hodžić nastavila je serijal o starim bosanskim gradovima

Pisali smo i o najboljim književnim naslovima u 2019. godini. 

"Valter brani Sarajevo", koji je on snimio 1972. godine, bio je najgledaniji film u Kini, a film "Most" je prodat u skoro sve zemlje svijeta. Prenijeli smo priču o nezaboravnom Hajrudinu Šibi Krvavcu. 

Martin Peters, nekadašnji zvijezda nekoliko velikih ekipa u Premijer ligi preminuo je nakon bolesti u 77. godini života.  

Nakon što je zvanično potvrđeno imenovanje Duška Bajevića na mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH, najavljeno je da će iza Nove godine biti saopćen i kompletan sastav stručnog štaba Zmajeva. 

 

Napad u Skupštini
(Ponedjeljak, 23. decembar)

Nakon 14 mjeseci od izbora, izabran je novi saziv Vijeća ministara BiH! Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podnio je Parlamentu BiH zahtjev za potvrđivanje ministara i njihovih zamjenika. 

Zastupnički dom PSBiH: Izabrano novo Vijeće ministara
Izbor novog saziva Vijeća ministara: Kako su glasali članovi Komisije za pripremu

Tegeltija  je izrazio zadovoljstvo nakon što je imenovan novi saziv Vijeća ministara, najavivši da će naredna sjednica biti održana 30. decembra.  

Program reformi Bosne i Hercegovine dostavljen je tačno u 16 sati u sjednište NATO saveza u Briselu. 

Jedna osoba je poginula, a više ih je povrijeđeno u eksploziji na benzinskoj pumpi u blizini graničnog prijelaza Šepak kod Zvornika. 

Eksplozija na benzinskoj pumpi kod Zvornika: Ima povrijeđenih, saobraćaj obustavljen
Policija potvrdila: U eksploziji pumpe poginula jedna osoba, više povrijeđenih
Otkriveno ko je poginuo u stravičnoj eksploziji kod Zvornika

Povrijeđeni su u zvorničku bolnicu stizali iz minuta u minut

Donijeli smo detaljnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do tragedije... 

Ali i snimke stravične eksplozije... 

Sigurnosna kamera snimila trenutak eksplozije na benzinskoj pumpi kod Zvornika
Pogledajte snimak nakon stravične eksplozije benzinske pumpe kod Zvornika
Jezivi snimak prije eksplozije na pumpi: Pogledajte bijeg od katastrofe

Svjedoci su govorili o stravičnoj nesreći.  

U Banjoj Luci je održana vrlo burna sjednica Narodne skupštine RS o Programu reforme Bosne i Hercegovine koji je danas predat u sjedištu NATO-a u Briselu.  

Nakon višesatne svađe predstavnika opozicije i pozicije za govornicu NSRS-a je izašao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač (SNSD). 

U svom obraćanju zaprijetio je zastupniku PDP-a Drašku Stanivukoviću da više ne smije u skupštinske prostorije donositi zastave NATO saveza. Nakon što je Stanivuković prišao govornici, Lukač mu je u lice bacio nekoliko papirića koje je držao u ruci, da bi ga zatim udario. 

SDS i PDP su napustili zasjedanje nakon što se dogodio ovaj incident. 

Stanivuković je dao izjavu nakon napada. A oglasio se i napadač. 

Stanivuković: Lukač je krvnik i u slobodno vrijeme kolje životinje kako bi vidio krv
Oglasio se i Dragan Lukač nakon što je u Skupštini RS udario Draška Stanivukovića 

Prisjetili smo se mladića Nedžada Dizdarevića koji je zaklan 1994. godine, a prije toga današnji ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je naredio 'da ga vode'. 

Treba li vjerovati svakom mediju? Kako razlikovati pouzdane od nepouzdanih medija? Koliko su česte lažne vijesti u medijima i kakvu ulogu igraju društvene mreže u njihovom širenju?  Ovo su samo neke od tema koje obrađujemo u našoj novoj infografici i temi: Mitovi i činjenice o savermenim medijima. 

Bivši premijer Federacije BiH i ambasador naše zemlje u Rusiji, Mustafa Mujezinović preminuo je u Sarajevu.  

 

Poziv na protest
(Utorak, 24. decembar)
 

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su komentarisali incident koji se desio 23. decembra na sjednici Narodne skupštine RS, a u kojoj su učestvovali ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković. 

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković pozvao je građane RS na proteste, 26. decembra, u banjalučkom Parku „Mladen Stojanović“, protiv, kako je rekao, nasilja i lažnih dokumenata. 

Avdo Avdić, novinar Žurnala, kazao je za N1 da poslanici NSRS nisu razmatrali originalni dokument Programa reformi već dokument iz kojeg su neki dijelovi izbačeni. 

U nezapamćenoj masovnoj tuči u centru Prnjavora, u prisustvu više desetina posmatrača, nije se znalo ko koga od 20-tak najratobornijih tuče, hvata za vrat, grize i grebe, a više osoba je povrijeđeno i uhapšeno. 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je na svom Facebooku građanima čestitala Božić. No, pažljivi čitatelji su primijetili jedan interesantan detalj. 

Pojavila se nova verzija kao je došlo do eksplozije u Zvorniku. 

Pisali smo o božićnim blagdanima u Sarajevu. 

Kako provesti božićne blagdane u Sarajevu
Danas je Badnjak, dan pred blagdan Božić

Fondacija Mediacentar uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke i Fonda otvoreno društvo BiH, održala je proteklog vikenda u Sarajevu izuzetno zanimljivu radionicu za roditelje i to na nikad aktuelniju temu koja je obuhvatala pitanje medija i djece predškolskog uzrasta. 

U Sarajevu je preminuo i poznati novinar, urednik i pisac Mugdim Galijašević Galija

Idejno rješenje o nacionalnom stadionu nalazi se u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, a projekt je posljednjih mjeseci dobio i jasne konture, te je pronađena i odgovarajuća lokacija. 

Nogometni klub Široki Brijeg kažnjen je zbog toga što su navijači ovog kluba veličali osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

 

Božić je...
(Srijeda, 25. decembar) 

Vjernici katoličke vjeroispovijesti 25. decembar su obilježili kao Božić, dan rođenja Isusa Krista, što je i jedan od najvećih katoličkih praznika. 

Tradicionalnu božićnu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je kardinal Vinko Puljić koji je na početku rekao kako je dovoljno reći Božić da naš čovjek osjeća nešto lijepo. 

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje.  

To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".  

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba  komentirala je Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti. Njezina poruka odjeknula je u regionu. 

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. 

Sve reakcije na Strategiju pročitajte OVDJE. 

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu u srijedu je iza ikindija-namaza klanjana dženaza Mustafi Mujezinoviću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Rusiji, koji je preminuo u Sarajevu 22. decembra, u 65. godini.  

KJKP Vodovod i kanalizacije  isključio je hotel, autokamp i restoran Oaza na Ilidži, objavili su na Facebook stranici. 

Vodovod ponovo u akciji: Oaza iskopčana zbog krađe vode
Oglasili se Hoteli Ilidža povodom navoda ViK-a da su krali vodu

Iz Policijske uprave Bijeljina pozivaju pješake i bicikliste da nose svjetloodbojne prsluke, naročito u uslovima smanjene vidljivosti, jer tako pomažu vozačima da ih na vrijeme uoče. 

Muškarac inicijala V. R. uhapšen je u blizini Stupa nakon što je izazvao pucnjavu u sarajevskom naselju Hrasnica, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić. 

U jednom selu u okolini Knjaževca u Srbiji, u obijenoj kući, pronađena je kosa za koju se sumnja da je od Monike (12) koja je nestala prije pet dana u naselju Brzi Brod kod Niša. 

Požar u siromašnoj četvrti obalnog čileanskog grada Valparaísa uništio je više desetaka kuća dok su se vatrogasci mučili da vatru stave pod nadzor, izvijestile su vlasti.  

Deveti po redu Sarajevo Holiday Market, koji će u sarajevskom parku Hastahana biti postavljen sve do 13. januara 2020. godine, nudi pregršt magičnih detalja, idealnih za kreiranje nezaboravnih prazničnih fotografija. 

Selo Djeda Mraza idealno mjesto za kreiranje prazničnih fotografija

Selo Djeda Mraza je mini tematski park posvećen Djeda Mrazu, jelenima, vilenjacima, praznicima, darivanju, zimskoj čaroliji...

Veliki koncert Sarajevo Big Banda i gostujućih muzičara, solista Bundes jazz orkestra (BuJazzo), jazz orkestra mladih Savezne Republike Njemačke te jazz i soul pijaniste i pjevača iz Slovenije, Uroša Perića, održat će se u Domu mladih u nedjelju, s početkom u 20 sati. 

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u martu očekuju utakmice baraža za plasman na Evropsko prvenstvo. U polufinalu će Zmajevi odmjeriti snage sa Sjevernom Irskom, dok ih, ukoliko prođu u finale, tamo čeka pobjednik duela Slovačka – Irska. 

 

'Rat' u Crnoj Gori
(Četvrtak, 26. decembar)

Bio je to veoma intenzivan politički dan. U Banjoj Luci su održani protesti opozicije, ali i kontramiting vlasti. 

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović (SDS) na protestima opozicije u Banjoj Luci kazao je da je pokrenut novi ustanak. 

“Rat kriminalcima. Rat ratnim profiterima i podjeli među braćom. Ovim riječima je Miloš pokrenuo ustanak prije 200 godina. Mi pokrećemo novi ustanak, bez oružja, nego gandijevski. Istinom i pravdom idemo na njihove šake i puške”, rekao je. 

Na Dodikovom skupu pod nazivom “Za Republiku Srpsku” koji se održava u Banjoj Luci, u parku „Mladen Stojanović“, u organizaciji više udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata, prema procjeni organizatora, okupilo se oko 7.000 ljudi. 

Dok traju jalove političke rasprave u BiH, statistike su neumoljive, a građani BiH i zvanično su najsiromašniji u Evropi. 

U Skupštini Crne Gore poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je kasnije i usvojen. 

'Ja sam učestovovao u ratovima '91. i '99, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi', kazao je narodni poslanik Andrija Mandić, koji je ranije osuđen za aferu 'državni udar' u Crnoj Gori iz 2016. 

On je imao niz veoma skandaloznih i huškačkih cijena. Uz ostalo, poručio da će, ako se ne odustane od zakona, "ovo biti katastrofa za Crnu Goru ". Uputio je poziv "ratnim drugovima" da "računaju na najgore". 

Novo "dešavanje naroda" u Crnoj Gori. Prosrpski demonstranti blokirali su putne komunikacije širom Crne Gore. U noći sa četvrtka na petak oko hiljadu demonstranata probilo je policijsku blokadu u Nikšiću i zaputili su se prema tunelu Budoš. 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zakazao je održavanje sjednice Kolegija Skupštine, na kojoj je planirano razmatranje samo jedne tačke dnevnog reda – utvrđivanja datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. 

Konaković otkrio kad će se razmatrati inicijativa za smjenu Vlade KS
Oglasio se Nikšić: Ko se godinu dana zaklinjao da neće u koaliciju sa SDA 

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je zbog zasjedanja Kolegija, na kojem je na planirano razmatranje samo jedne tačke dnevnog reda - utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. 

Naša stranka: Nova skupštinska većina blokiranjem budžeta sveti se građanima

U glavni grad Bosne i Hercegovine je stigao u službenu posjetu gradonačelnik Istanbula, objavio je ovu informaciju na svom Facebook profilu premijer Kantona Saraje Edin Forto. 

U pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Grbavica povrijeđena je jedna osoba, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić. 

Nastavlja se drama u Srbiji. Na Ninoslava Jovanovića (45), poznatijeg kao Malčanski berberin, javnost je više puta upozoravana, a o tome koliko je utjerao strah u kosti sugrađanima, govori podatak da su roditelji u selu Malča kod Niša, gdje je Jovanović živio, godinama masovno šišali svoje kćerke! 

Sumnja se da je od Malče do Knjaževca Ninoslava Jovanovića i Moniku Karimanović (12), prevezao jedan kamion bosanske registracije. 

Mladi bračni par Sara i Hrvoje Paljug je iselio iz Slavonskog Broda u Njemačku. Nakon dvije godine stalnog zaposlenja u njemačkoj pošti, kupili su stan na kredit. 

Slaveći prijateljstvo čovjeka i knjige, omiljena sarajevska knjižara i izdavačka kuća Buybook i ovog decembra otvorila je svoja vrata na tradicionalnoj manifestaciji "Noć knjige", kada se pojedina izdanja mogu kupiti i po 80 posto sniženoj cijeni.  

Gužva u Buybooku: Svi žele kupiti knjige, sniženja i do 80 posto

Književnica i novinarka Martina Mlinarević predstavila je u junu prošle godine svoju knjigu pod nazivom "Huzur" koja donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju. 

U Kaknju je zabilježen zanimljiv novogodišnji prizor. 

Zemaljski muzej privukao je pažnju zanimljivom izložbom. 

U susret novogodišnjim praznicima, navijači FK Željezničar iz Amerike i Kanade (Manijaci USA/Canada), odlučili su da pokrenu akciju prikupljanja novca za podjelu novogodišnjih paketića za mališane iz centra Vladimir Nazor. 

Fudbaler Liverpoola i reprezentativac Egipta Mohamed Salah je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi on zajedno sa svojom suprugom i kćerkom dok stoje pored jelke. Fotografija je izazvala brojne reakcije. 

Ovog 29. decembra navršit će se šest godina od nesreće u kojoj se teško povrijedio jedan od najvećih pilota Formule 1 Michael Schumacher.  

Fudbalski klub Sarajevo dobio je trenera za naredne dvije i pol godine, a mlada selekcija Bosne i Hercegovine ostala je bez selektora. 

 

Tuča u Skupštini Srbije
(Petak, 28. decembar) 

Nisu se napetosti u Crnoj Gori ni smirile, a tuča je u petak izbila u Skupštini Srbije. Zbog Crne Gore!? 

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore. 

O neredima u Skupštini Crne Gore, o njihovim posljedicama, za naš portal je govorio ugledni književnik i novinar Andrej Nikolaidis. 

Nakon što se pojavila informacija da je u toku policijska akcija na graničnom prijelazu Bregana, jer su skeneri otkrili bombu u jednom koferu, iz Slovenije su podvukli nove informacije. 

Bregana u blokadi: U Flixbusu našli bombu, pritvoren ruski državljanin
Prekinut promet preko Bregane u oba smjera: Pronađena bomba?

Nakon što je nova vladajuća većina u Kantonu Sarajevu uputila dopis u kojem od premijera KS Edina Forte i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića zatražila da podnesu ostavke te zakažu hitnu sjednicu Skupštine, u petak je održana press konferencija u Skupštini na kojoj je govorio Konaković. 

Konaković više nije šef Skupštine: SDA od mene traži da učinim nezakonitu stvar

Mario Nenadić u ovom trenutku ne može biti kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo! To je u najkraćem pozadina današnjeg političkog manevra lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića koji je iznenada saopćio da se povlači s pozicije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.  

Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo je većinom glasova izabrao Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS. 

Klub Bošnjaka izabrao Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS
Nova većina u Kantonu: Sutra ćemo zakazati sjednicu za smjenu Konakovića

U Njemačkoj već nekoliko godina postoji velika potreba za radnicima raznih zanimanja, posebno zanatlija. 

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, nalazi se na čelu institucije koja nastoji sačuvati i promovirati njegov lik i djelo - Muzej "Alija Izetbegović". 

U Muzeju “Alija Izetbegović” je zaposlena od 2014. god kao naučno-istraživački radnik, a od decembra ove godine je imenovana u Direktoricu Muzeja, ispričala je u razgovoru za Radiosarajevo.ba.  

Predsjednica Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Mostara Saja Ćorić umrla je danas u 63. godini života. Dženaza–namaz ove nadasve veoma hrabre žene bit će klanjana danas na haremu Humi kod Mostara, gdje će biti obavljen i ukop. 

Fikret Dedić iz Bužima, koji je prije nešto više od mjesec i pol osuđen na šest mjeseci zatvora jer je posjekao tri metra drveta za ogrjev, biće pušten na slobodu nakon što je nedavno donesena presuda da mu se preostala zatvorska kazna zamijeni novčanom. 

Nakon 16 mjeseci zastoja, u Federaciji BiH su urađene prve kadaverične transplantacije kojima su u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla spašena tri života! 

Općina Novo Sarajevo i ove godine pripremila je za sve građane, u periodu od 27. decembra 2019. do 26. januara 2020. godine, sada već tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „Ledena čarolija“

Na tradicionalnom druženju sportskih novinara koje na kraju godine uvijek organizira Nogometni savez Bosne i Hercegovine, neizbježna tema bio je izbor selektora A selekcije. 

Bajević zaprepastio NSBiH: Kad su spomenuli platu, nisu mogli vjerovati šta je rekao
Begić: Bajević neće raditi besplatno, to bi ga degradiralo

Nakon što je Izvršni odbor Europske nogometne asocijacije (UEFA) donio odluku da se Video Assistant Referee (VAR) tehnologija koristi u predstojećim utakmicama play-offa Lige nacija, postalo je jasno da će VAR konačno stići i u našu zemlju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije