Otkriće: Pronađeni skeleti na lokaciji gdje je grobno mjesto bosanskih kraljeva

Fena
Otkriće: Pronađeni skeleti na lokaciji gdje je grobno mjesto bosanskih kraljeva
Fena / Otkriće u Milima kod Visokog

Pet skeleta pronađeno je tokom arheološkog istraživanja u Milima kod Visokog, u okviru probnog istraživanja koje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko hiljada nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu.

Kaljanac je danas u Visokom predstavio rezultate probnog istraživanja i najavio da će biti nastavljeno, zahvaljujući Općini Visoko koja je finansijer prvih ozbiljnih istraživanja nakon tri decenije.

"Pet kompletnih, dobro očuvanih skeleta, smo pronašli i dijelove šestog. Poslali smo ih u Poljsku na analizu DNK nakon datuma koje nam oni dostave nastavit ćemo i moći raditi mnogo preciznije", rekao je Kaljanac.

Najavio je da bi lokalitet mogao biti pretvoren u nacionalni spomenik.

Sa Katedre za arheologiju sarajevskog Filozofskog fakulteta Edin Bujak je istakao da su pronašli ognjišta, nakit, skletete, staklo i druge predmete koji precizno govore o životu, radu, običajima...

"U Milima je hiljadugodišnja historija", poručio je Bujak te dodao da su Mile značajan historijski lokalitet.

Izrazio je nadu da će ovaj lokalitet biti otkriven i istražen do kraja.

Načelnica Općine Visok Amra Babić, koja finansira aktivnosti, najavila je nastavak podrške za iskopavanja u Milima te rješavanje problema saobraćajnice koja prolazi pored lokaliteta.

Kaže da od ovog projekta očekuje mnogo, za cijelu državu. Mile su krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Na tom mjestu je okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije