Veliki uspjeh: Film bh. scenaristice dobio nagradu Evropskog parlamenta

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh: Film bh. scenaristice dobio nagradu Evropskog parlamenta
Foto: Getty Images / Elma Tataragić i ekipa filma Bog postoji, ime mu je Petrunia

Evropski parlament je jučer u Strazburu dodijelio LUX FILM PRIZE za 2019. godinu.

Pobjednički film je Bog postoji, zove se Petrunija Teone Strugar Mitevske rađen po scenariju Elme Tataragić, člana kolektiva Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i selektorici Sarajevo Film Festivala, navodi se na internet stranici ove institucije.

Može li se Bog zvati Petrunija?

Još od 2007. godine,  nagrada Vijeća Europe LUX PRIZE izdvaja filmove koji zadiru u suštinu pitanja važnih za europsku javnost. Vijeće Europe vjeruje da je film, kao masovni medij, idealna platforma za otvaranje diskusije i refleksiju kako europske sadašnjosti, tako i budućnosti. Filmovi iz LUX PRIZE selekcije podižu svijest o nekim od glavnih društvenih pitanja današnjice i, kao rezultat, pomažu izgradnji jakog evropskog identiteta. Ilustrijući različitosti europskih tradicija, te bacajući svjetla na procese europskih integracija i slave univerzalne europske vrijednosti.

Film bh. scenaristice Elme Tataragić nagrađen značajnim priznanjima

Odlukama žirija film bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu 69. Berlinalea! Može li se Bog zvati Petrunija? Režiju ovog filma potpisuje poznata makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska s kojom je Tataragić radila i na prošlom filmu KADA DAN NIJE IMAO IME, a film je koprodukcija Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije.

Ovo je još jedna u nizu nagrada za film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA  koji je premijerno prikazan u takmičarskom progarmu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, nakon kojeg ima izuzetno uspješan festivalski život. Ova nagrada je kruna fantastične sedmice za ovaj film, u kojoj je film pored ove nagrade dobio i nagradu na Seville Film Festivalu Evropskog Filma, te nagradu Arapskih Filmskih Kritičara za najbolji evropski film.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije