! / Veliki prijatelj BiH: Prije 27 godina poginuo je slovenski novinar Ivo Štandeker

17. 06. 2019. u 18:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Povodom 27. godišnjice od pogibije slovenačkog humaniste i novinara Ive Štandekera čije je geslo bilo “rad imam mesta in sovražim če jih gdo napada” (Volim gradove i ne podnosim kada ih neko napada), smrtno stradalog na reporterskom zadatku 16. juna 1992 godine, ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac, podpredsjednica Slovenskog društva Cankar iz Sarajeva Dina Maksumić kao i predstavnici lokalne zajednice položili su cvijeće na njegovo spomen obilježje na Dobrinji u ponedjeljak 17. juna 2018 god. u 11 sati.

Ivo Štandeker je bio jedan od novinara slovenačkog tjednika “Mladina” koji su devedesetih godina svojim kritičkim tekstovima koračali ispred svog vremena.

Tokom rata u BiH Ivo Štandeker profesionalno je obavljao svoj novinarski zadatak izvještavajući iz opkoljenog Sarajeva i saosećajući sa patnjama njegovih građana.

Kao znak zahvalnosti i sjećanja na ovog velikog čovijeka i humanistu zvaničnici Sarajeva i Slovenije i ove godine položili su cvijeće na njegovo spomen obilježje na Dobrinji pod lipom koju su 2005. godine zasadili tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac I tadašnji ambasadror Republike Slovenije u BiH Tadej Labernik.

Ove godine grad Sarajevo posthumno je dodjelio "Plaketa grada Sarajeva" Ivi Štandekeru.

 

NEMA KOMENTARA