Veliki dan na Sarajevofestu - umjetnost i politika: Dodjela Nagrade "Zdravko Grebo"

Radiosarajevo.ba
Veliki dan na Sarajevofestu - umjetnost i politika: Dodjela Nagrade "Zdravko Grebo"
Foto: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Zdravko Grebo

Veliki dan na Sarajevofestu - umjetnost i politika. U sarajevskom Klubu 1, u 17 sati, održat će se ceremonija dodjele Nagrade "Zdravko Grebo" za 2019. godinu u okviru ovog festivala, kojije već u prvoj godini postojanja osvoji sve simpatije i pozitivne reakcije kritičara.

Sarajevofestu - umjetnost i politika i porodica prof. Zdravka Grebe ponosno prezentiraju Nagradu Zdravko Grebo za kritički diskurs.

Sarajevofest - umjetnost i politika: Prijetnje ženama iz javnog prostora se šire

U sarajevskom Klubu 1, drugog dana Sarajevo festival Umjetnost i politika, održana je panel diskusija o javnom nasilju nad ženama. U interaktivnom razgovoru učesnica među kojima su bile političarka, advokatica, kolumnistuca, rediteljica i aktivistica sa publikom, zaključak je da se o ovoj društvenoj devijaciji, mora govoriti glasnije jer institucije ne rade svoj posao.

Prvi nosilac ove nagrade je Dragan Markovina, istoričar, pisac i društveni i politički analitičara grada se dodjeljuje za njegov esej „Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?“

Nagrada "Zdravko Grebo" dodjeljuje se Draganu Markovini za esej "Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?" iz knjige "Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava".

Knjiga izvrsnog povjesničara, politologa, kolumniste, objavljena je u autorovom rodnom gradu Mostaru, u koprodukciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net.

„Libanon na Neretvi“ fascinira koncentriranom analitičnošću i snagom činjeničnih argumenata, kojima autor znalački raspolaže o bliskoj i daljnjoj povijesti Mostara, intelektualnom čestitošću i moralnom uzvišenošću Markovina po prvi puta u našoj publicističkoj literaturi nudi rješenje kako se možemo prestati mrziti. Esej "Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?" nudi kako možemo pomiriti naše traume i konflikte na neupitnim vrijednostima antifašizma i solidarnosti.

Markovina u svom pisanju ne krije emotivni naboj i oštar kritički jezik kojim prati sudbinu njegovog grada. Vrijeme je da politikama mira i nade društveno izliječimo osjećaj rezignacije, gubitništva i tuge. To se osjećanje nade i vizije oporavljenog grada u kojoj mora doći do pomirenja izdašno prelijeva iz knjige i naseljava duboko u nama.

Sarajevofest: Politika nisu Dodik i Izetbegović, već se mi moramo početi baviti njom

U Sarajevu je danas predstavljeno Prvo izdanje festivala "Sarajevofest - umjetnost i politika", koji će se od 30. novembra do 10. decembra održati u tri bosanskohercegovačka grada. Na konferenciji za medije, a ujedno i promociji, te o potpuno novom konceptu u kulturi i politici i samom festivalu, govorili su ugledna novinarka Arijana Saračević Helać, reditelj Haris Pašović i Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra.

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagradu "Zdravko Grebo" autoru Draganu Markovini.

Zdravko Grebo je bio profesor prava, revolucinonar, mislilac i sarajevska i mostarska raja.

Ugledni profesor je preminuo 29. januara ove godine. Između ostalog, radio je kao redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu. Bio je osnivač gradskog radija ZID, osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID, član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Open Society Fund BiH.

Ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije