Veliki broj Bošnjaka novogodišnje praznike proveo u haremu Kabe

Radiosarajevo.ba
Veliki broj Bošnjaka novogodišnje praznike proveo u haremu Kabe
FOTO: Facebook / IKC Graz
Brojni Bošnjaci iz BiH, Sandžaka, Austrije, Švicarske, Njemačke, Švedske i brojnih drugih zemalja odlučili su novogodišnje praznike iskoristiti kako bi posjetili najsvetije mjesto svijeta za muslimane, harem Kabe u Mekki.

Ovo putovanje organizirao je Islamski kulturni centar iz Graza, u Austriji, te su zahvaljujući njima i velikoj želji mnogi Bošnjaci tokom praznika preputovali oko 9.000 kilometara.

"Naša skupina sastojala se od 122 putnika, starosti između 2 i 72 godine. Morali smo preputovati oko 9.000 kilometara i boravili smo u čudnom svijetu, jer smo uživali u drugoj klimi, drugoj hrani, sve suprotno od naše svakodnevice. Osim toga, u Mekki i Medini upoznali smo ne samo autohtone ljude, već i one koji dolaze iz svih krajeva svijeta", istaknuli su iz IKC Graz.

Oni su posjetili brojna mjesta u Saudijskoj Arabiji, kako bi se upoznali sa tamošnjom kulturom i tradicijom, te kako bi se posvetili vjerskim običajima karakterističnim za ovaj dio zemlje.

"Iako smo na putovanju doživjeli i poneku neugodnost, sve ono što smo doživjeli za nas je bilo veliko iskustvo, emotivni trenuci zajedništva i duhovna nadogradnja koja će biti duboko urezana u naša sjećanja", zaključili su iz IKC Graz.

Pored Mekke i Medine, Bošnjaci iz IKC Graz na ovo putovanju posjetili su i Jeddu, te brojna historijski važna mjesta za muslimane širom svijeta u okolini svetih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije