Smrt fašizmu, sloboda narodu: Vratio se Valter!

Radiosarajevo.ba
Smrt fašizmu, sloboda narodu: Vratio se Valter!
TravelingBuzz / Sarajevo

Šokantni komentari povodom napada na novinare i novi incidenti, burne reakcije na Povorku Ponosa, odluka o Bloku 7, član Predsjedništva BiH Željko Komšić u bolnici, predavanje ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu i odbijanje žalbe ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, te najava povratka Valtera, obilježili su sedmicu za nama.

Piše: Faruk Vele

Ovo su ljudi i događaji po kojima ćemo, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, pamtiti proteklih sedam dana.

 

Kako je Huso napao kameru
(Subota, 30. mart)

Afera „Špijuni“ stigla je i do njemačkih medija. Ugledni njemački list Die Tageszeitung (TAZ) donosi priču koja proteklih sedmica potresa Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a nakon što je otkriveno da je Hrvatska obavještajna služba (SOA) pokušala regrutirati državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Nakon što je predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir fizički nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu koji se nalazio na radnom zadatku, svoj komentar je dao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. I opet šokirao javnost!

„Huso Ćesir je napao kameru, nije napao kamermana. Naravno, osudićemo svaki vid nasilja. Kad novinari sankcionišu i isključe samo jednog takvog kome istina nije sveta, onda ćemo i mi iskljućiti Ćesira. Popustli su mu živci i uradio je nešto što nije trebao“, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović komentarisao napad Huse Ćesira na novinara

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir prije dva dana je fizički nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu koji se nalazio na radnom zadatku. O svemu je danas svoj komentar dao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. „Huso Ćesir je napao kameru, nije napao kamermana. Naravno, osudićemo svaki vid nasilja.

Ipak, Glavni odbor SDA na sjednici u Sarajevu osudio je napad predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na fotoreportera portala Žurnal.

SDP je saopćio "da se nasilnicima i kabadahijama iz SDA mora stati u kraj".

Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je 10 zaključaka o nizu značajnih pitanja na društveno-političkoj sceni BiH. 

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je u subotu i aferu „Špijuni“.

Redatelj i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Emir Kusturica, prije četiri godine uhvaćen je sa ručnim prtljagom punim municije na aerodromu Baneasa kod Bukurešta. O tome su dosta pisali reagionalni mediji.

"Svi vi kojima je na srcu Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, odnosno Hrvatska Republika Herceg-Bosna", započeo je izlaganje na IV saboru tzv. HZHB predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu, 27. marta.

Objavili smo cjelovit snimak Čovićevog obraćanja na IV Saboru HZHB iz kojeg se može rekonstruirati njegova politika i konačni cilj.

Petnaestogodišnji Palestinac iz pojasa Gaze podlegao je od rana koje je zadobio nakon što su izraelski vojnici jučer otvorili vatru na njega, saopćili su medicinski izvori.

 

Dan kada je Erdogan izgubio Istanbul
(Nedjelja, 31. mart)

 U Turskoj su održani lokalni izbori. Turska vladajuća stranka AKP izgubila je tri najveća grada – Istanbula, Ankare i Izmira. To je bio iznenađujući rezultat za pristalice stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Generalno, Erdoganova AK partija je pobjednik na izborima, pa je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić požurio čestitati turskim prijateljima.

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Zuzana Čaputova postala je prva žena predsjednica Slovačke, javlja AP. 

Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik, vratila se u svoj rodni Bihać, gdje joj je priređen doček.

Komičar Volodimir Zelenskij, vodeći u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. aprila će se u drugome krugu sučeliti s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom. 

Sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) održana je u Istočnom Sarajevu. Na ovoj sjednici SDS je donio odluku da neće prihvatiti ponudu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za zajednički nastup u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. 

Narodni poslanik u NSRS Draško Stanivuković posljednje vrijeme privukao je značajnu pažnju i prikupio brojne simpatije građana Bosne i Hercegovine.  No, svojim komentarima o  neustavnom danu RS mnoge je iznenadio. 

Širom Hrvatske zatvorene su sve poslovnice Konzuma

U dvorište porodične kuće na Novom Beogradu bačena je ručna bomba M-75. Otkriveno je da je bombu bacio jedan haški osuđenik.

Jedna humana priča ujedinila je ponovo region. Mala Mila Rončević, dvogodišnja djevojčica iz Rijeke, koja se bori s rijetkim oblikom leukemije i kojoj je najveća šansa za život iznimno skupo jednogodišnje liječenje u Philadelphiji, ponukala je sve koji mogu da pomognu u skupljanju oko 15 miliona kuna (oko 4 miliona KM) potrebnih za liječenje, javio je HRT. 

Sretno, malena: Mila u utorak putuje u SAD na liječenje

Hrvatska je još jednom, kada je najpotrebnije, jedinstvena. Mala Mila Rončević, dvogodišnja djevojčica iz Rijeke, koja se bori s rijetkim oblikom leukemije i kojoj je najveća šansa za život iznimno skupo jednogodišnje liječenje u Philadelphiji, ponukala je sve koji mogu da pomognu u skupljanju oko 15 miliona kuna (oko 4 miliona KM) potrebnih za liječenje, javlja HRT.

Bosanski ćevapi simbol su Bosne i Hercegovine, koji sve više prevazilazi i granice regije i osvaja druge zemlje.  Takva je priča i Kenana Mustića iz Bosanskog Novog koji je vlasnik ćevabdžinice “Euro gourmet” u mjestu Lawrenceville u blizini Atlante u SAD-u.

Prije 28 godina je proveden popis stanovništva u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Danas je martovski popis stanovništva iz 1991. godine osnova za donošenje mnogih političkih odluka.

U Sarajevu je i ove godine održana tradiocionalna utrka Vivicitta. Sunce i ugodne temperature su mnoge rekreativce i profesionalce izvele na ulice glavnog grada utrkujući se za simbolične nagrade.

 

Kinezi finansiraju Blok 7
(Ponedjeljak, 1. april)

Federacija BiH bit će garant za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, potvrdio je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pisali smo o projektu Bloka 7 između geopolitike, ekonomije i ekologije.  

Upravni odbor Udruženja BH novinari - BHN uputio je javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, zbog, kako navode, politički neodgovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal.  

Na društvenim mrežama ovog vikenda objavljen je jezivi video koji prikazuje mučnu scenu koja je zgrozila brojne građane Bosne i Hercegovine, ali i regije.  

Ana L. iz Bosanske Dubice se potom oglasila na društvenim mrežama

Vrhovni sud Federacije BiH sredinom marta ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija. 

Slučaj u kojem je 18-godišnja Sarajka opljačkala Arapa izazvao je pažnju javnosti. Kao i slučaj masovne tuče u Banjoj Luci. Evo i zašto....

Prenijeli smo i apel starice iz Busovače koja traži kosti voljenog sina.

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa održat će se u Sarajevu 8. septembra ove godine, najavljeno je na konferenciji za medije. 

Ova najava izazvala je burne reakcije. Zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentirala je na svom Facebook profilu održavanje prve Bh. povorke ponosa i time izazvala buru u javnosti.  

Frontmen slavne grupe Iron Maiden Bruce Dickinson dolazi 5. aprila u Sarajevo, potvrdio je za Radiosarajevo.ba gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.  

Predivni šestogodišnji dječak Mak iz Bukovice boluje od teškog oblika tumora. Za njegovo dalje liječenje potrebna su mu znatna sredstva. Apelirali smo na pomoć.

Nakon što se pojavio snimak sa utakmice Inter – Lazio (0:1), na kojoj je kamera slučajno snimila razgovor bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine Senada Lulića i golmana Slovenije Samira Handanovića, na društvenim mrežama oglasili su se navijači Zmajeva.

Jedan potez Zlatana Ibrahimovića izazvao je oduševljenje nogometnog svijeta.

Snimak Alije Brace Hadžiosmanovića koji motivira igrače ponovo je privukao pažnju.

 

Burne reakcije
(Utorak, 02. april)

U Bosni i Hercegovini postoji ekonomski razvoj, ali su građani nezadovoljni - ovo je suština Redovnog ekonomskog izvještaja za zapadni Balkan Svjetske banke. U 2018. godini na zapadnom Balkanu kreiran je znatno manji broj radnih mjesta u odnosu na godinu ranije. Ova međunarodna finansijska institucija tvrdi da je 2018. godine taj broj iznosio 96.000, a godinu ranije 171.200. 

Dvanaest udruženja žrtava agresije na BiH i genocida pokrenulo je inicijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca, a na temelju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.  

Prisjetili smo se početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH pred Sudom BiH počelo je suđenje generalu Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika 1995. godine.

Povodom održavanja najavljene prve Bosanskohercegovačke parade ponosa koja je najavljena 8. septembra javnost u Sarajevu je burno reagirala. Portali i društvene mreže preplavljeni su govorom mržnje, prijetećim porukama i pozivima na nasilje.

S druge strane, političari i javne ličnosti gotovo se ne oglašavaju. Naša Semra Hodžić istraživala je "za" i "protiv" Parade. 

Analizirali smo netom završene izbore u Turskoj

Urednici redakcije online magazina Žurnal su, ispred firme Bosnaplast, održali pres-konferenciju na temu napada na novinare.

Nakon Avdićevog obraćanja, novinarima, koji su postavljali pitanja, prišao je muškarac koji se predstavio kao Senad Sućeska, bivši borac Armije RBiH i član SDA, te je novinare počeo "obasipati" rečenicama kao što su: "Zašto se napada SDA? Zašto se napada Bakir Izetbegović? Ovo je sramota - zašto se zbog izjave jednog zvaničnika cijela stranka stavlja na stub srama? Zašto se ovo ne radi Miloradu Dodiku?".

Glumac Emir Hadžihafizbegović uputio je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom smrti Hatidže Salaharević, koja je u ratu izgubila muža Mehmeda i sina Edina, jednog od najperspektivnijih jugoslavenskih košarkaša koji je likvidiran u logoru "Sušica" u Vlasenici.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je rješenja o prestanku prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje Hajrudinu Varešanoviću i Fuadu Backoviću zbog neispunjavanja zakonskih obaveza. 

Policija je uhapsila Neđeljka Popadića (67) nakon što je u porodičnoj kući u Sitnešima kod Srpca sa tri hica iz pištolja ubio snahu Ilijanu Popadić (41). Porodična tragedija policiji je prijavljena u nedelju oko 19.55 sati, nakon čega je na mjesto ubistva upućena ekipa za uviđaj. 

Pisali smo o tome kako je banjolučki Osnovni sud raspisao potjernicu za direktorom fondacije Istorijski projekat Srebrenica Stefanom Karganovićem koji se tereti da je oštetio budžet Republike Srpske za više od stotinu hiljada maraka

Divan gest napravila je jedna klinika iz Njemačke kada je oprostila dug za liječenje blizanaca iz Bihaća. 

Grčki premijer Aleksis Cipras doputovao je u utorak u Sjevernu Makedoniju u "povijesni" posjet kojim se okončava višedesetljetna svađa oko imena države. Prespanski sporazum iz lipnja 2018., a koji su u januaru potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je službenom Skoplju da u februaru obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje.

Muslimani u Bosni i Hercegovini  su obilježili mubarek noć Lejletul-miradž

Selektor nogometnog reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki, uskoro bi trebao po treći put biti operiran, ali ovoga puta u Hrvatskoj, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba od izvora bliskog Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.  

Zabilježili smo emotivnu poruku Miralema Pjanića upućenu njegovoj majci.  

Pisali smo i o tome zašto je Asmir Begović u vrhu engleske Premijer lige po broju grešaka koje su koštale njegove timove.  

Velika prašina u sportskoj javnosti Bosne i Hercegovine podigla se nakon što se pojavio snimak s utakmice Inter – Lazio (0:1). O tome je naš Almir Sokolović razgovarao sa bivšim selektorom Mešom Baždarevićem. 

 

Odbijena žalba krvoloka Karadžića
(Četvrtak, 03. April)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu doživotne zatvorske kazne, a koju mu je prošlog mjeseca Mehanizam odredio zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić hospitaliziran je u sarajevskoj bolnici zbog teže upale pluća. 

PDP neće zajedno sa SNSD-om ući u formiranje vlasti na državnom nivou, odnosno u Vijeće ministara BiH, odlučeno je.  

Reinhard Priebe, europski ekspert i njemački sudija u penziji, detaljno će analizirati stanje u pravosuđu u našoj zemlji. Krajem novembra će dati mišljenje koje će biti razmatrano u sklopu odgovora na zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.  Slučajevi Memić i Dragičević odranije su u fokusu interesa javnosti. 

Advokat porodice Memić - Ifet Feraget i otac ubijenog Dženana Memića - Muriz Memić, u srijedu su u Sarajevu održali sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine - Miloradom Novkovićem

Dario Kordić, ratni zločinac osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, prije svega u Ahmićima (Ubijeno preko 116 stanovnika sela među kojima su starci, žene i djeca), održao je predavanje u studentskom domu "Stjepan Radić" u Zagrebu, na poziv don Damira Stojića. 

Pred kraj predavanja u salu je ušla grupa studenata koji su razvili transparent i Kordiću uz povike poručila da je ratni zločinacBio je to istinski važan gest u glavnom gradu Hrvatske. 

Pogledajte kako su studenti upali na predavanje ratnom zločincu Kordiću

Dario Kordić, ratni zločinac osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, prije svega u Ahmićima (Ubijeno preko 116 stanovnika sela među kojima su starci, žene i djeca), održao je predavanje u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, na poziv don Damira Stojića.

Nastavljeno je suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu. 

U bh. javnosti je nastavljena je debata o Povorci ponosa. SDA je izrazila protivljenje održavanju takvog skupa. Oglasio se i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je kazao da je „seksualnost lična stvar“, ali nije ustao protiv Povorke. 

Naš Benjamin Redžić pitao je vodeće bh. stranke šta misle o ovom događaju koji prati i europska javnost.  

Kristine Garina: BiH je jedina zemlja u regionu koja nije imala Povorku ponosa

Svoj stav iznio je i osnivač SBB-a i utemeljitelj „Avaza“ Fahrudin Radončić. 

Podsjetili smo i na tekst Dragana Bursaća o Edinu Salahareviću nekada najvećoj jadni  jugoslovenske košarke. Prenijeli smo i tekst novinara Edina Skokića o Edinovom bratu Nedimu, preživjeloj žrtvi stradanja Bošnjaka sjeveroistočne Bosne.

Istraživali smo i zašto je oslikavanje Aladže džamije u Foči, koja će biti otvorena narednog mjeseca izazvalo reakcije u javnosti. 

O dešavanjima u Turskoj za naš portal je govorio ugledni novinar i diplomate Hajrudin Somun.

Košarkaški klub Bosna 5. aprila obilježit će veliki jubilej, 40 godina od najvećeg uspjeha u klupskoj historiji i osvajanja Kupa evropskih prvaka. Četiri decenije poslije Bosna se bori za opstanak u nikad slabijem bh. košarkaškom prvenstvu. Naši novinari donijeli su tekst o legendarnom klubu.

Pisali smo o incidentu koji je promijenio svjetski nogomet.

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, u društvu svog 'trenerskog mentora', Miroslava Ćire Blaževića, u utorak je u Dubrovniku bio na promociji knjige 'Rusija naših snova'. I upravo je na predstavljanju knjige Miroslav Ćiro Blažević, nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ukrao show Zlatku Daliću. Evo i kako...

 

Sanader u zatvoru
Četvrtak, 05. april

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na šest godina zatvora.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvoraSanader je u četvrtak policijskim automobilom prepraćen u remetinečki zatvor, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud Hrvatske povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud izdao dovedbeni nalog. 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država komentirala je najavu formiranja rezervnog sastava MUP-a RS.  

Klinički centar Univerziteta Sarajevo oglasio se u povodu hospitalizacije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

Na održavanju Drugog digitalnog samita zapadnog Balkana, 4. i 5. aprila u Beogradu potpisan je Multilateralni sporazum o smanjenju cijene roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji zapadnog Balkana.

Tim sporazumom kojeg su potpisali ministri, odnosno zamjenici ministara Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije, počinje prijelazno razdoblje u kojem će cijene usluga roaminga u regiji biti znatno snižene.

Usuglašen je zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica. Borci su zadovoljni usaglašenim rješenjem, iako su morali odustati od pojedinih zahtjeva jer Federacija BiH finansijski to ne bi mogla podnijeti.

Premijera dokumentarnog filma „Bosna“ u povodu 40. godišnjice najvećeg uspjeha u historiji bh. klupske košarke održana je u Domu mladih. Autorica filma je ugledna bh. novinarka Arijana Saračević Helać.

Saračević Helać je ovim povodom govorila za Radiosarajevo.ba.

Turski intelektualci analizirali su političku scenu te zemlje nakon proteklih izbora. Prenijeli smo njihove ocjene

Nakon što je završila sjednica Vlade Republike Slovenije, premijer Marjan Šarec se obratio javnosti kazavši da je “zabrinut na koji način funkcionira Europska unija”, vezano za špijunske akcije Hrvatske i prisluškivanje Jerneja Sekolca i Simone Drenik. Tako je ova afera dobila nove obrise. I širi kontekst.  

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu Jedan za BHRT komentirao je, između ostalog, i pismo koje mu je uputio Emir Hadžihafizbegović

Nemam pojma ko je taj. Ja sam mislio da je to neki rvač. Ko je on? Šta ja imam s njim”, kaže Dodik o Hadžihafizbegoviću

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine i osnivač organizacije Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu Jovan Divjak dao je podršku održavanju Povorke ponosa.  

Samo vodotoci oko rijeke Une u cijeloj BiH nisu zatrovani glifosatom, hemikalijom za kontrolu korova i otrovnog hrasta, pokazali su rezultati istraživanja Centra za životnu sredinu iz Banje Luke. Pisali smo o ovim zabrinjavajućim pokazateljima. 

Prisjetili smo se Hajrage Kule, prvog policajca koji je stradao u odbrani Sarajeva i BiH.

Vladimir Matijanić pisao je o predavanju Darija Kordića u Zagrebu, te svojim tekstom izazvao pažnju i bh. javnosti. 

U spomen jednom od najpopularnijih ratnih filmova velikog bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Sarajevu će u subotu biti otvoren muzej "Valter brani Sarajevo".

Sehen sie diese Stadt?: Sarajevo je cijeli muzej posvetilo Valteru

Turski mediji, uglavnom oni sportski, jutros su na naslovnim stranicama objavili informaciju koja će sigurno zanimati svakog navijača Bosne i Hercegovina. Pojavile su se informacije da je slavni Fenerbahce zainteresiran za usluge našeg kapitena Edina Džeke

Nakon teške povrede, našeg najboljeg košarkaša Jusufa Nurkića sigurno je obradovala lijepa vijest o zaradi 1,25 miliona dolara

 

Sjećanje na opsadu Sarajeva
Petak, 05. april)

Prvi dani aprila za Sarajevo su iznimno bolni. Prisjetili smo se početka 44-mjesečne opsade glavnog grada BiH. Naša Lana Ramljak i ove je godine podsjetila na treću, zaboravljenu žrtvu napada na Vrbanja most. Uz Olgu i Suadu, tog dana život je izgubio i Milomir Vučjak

Bosna je zauvijek ostala u srcu Suade Dilberović

Ne postoje riječi koje su mogle opisati bol Atifa Dilberovića iz Dubrovnika, oca 24-godišnje studentice pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu Suade Dilberović, koja je, zajedno sa tada 34-godišnjom službenicom Skupštine Bosne i Hercegovine Olgom Sučić, majkom dvoje djece, ubijena na Vrbanja mostu na današnji dan prije 27 godina, 5.

Opsade glavnog grada na svoj način prisjetio se i Dragan Bursać, ugledni bh. novinar. 

Kapiten bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko se na svom Facebook profilu podsjetio je na 5. april i dane početka opsade glavnog grada BiH, koja je trajala 1.425 dana. 

Pažnju čitatelja je privukla i kolumna našeg Zije Dizdarevića.  

U prostorijama Sekretarijata Demokratske fronte u Sarajevu nakon višednevnih razgovora potpisan je Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF). Time je potvrđeno da stranka Željka Komšića ide u vlast.

Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte. 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) upozorila je Parlament BiH kako su nam ostala samo još dva dana do isteka roka za imenovanje delegacije u ovom evropskom tijelu.  Ukoliko se ne ispoštuje rok, BiH neće imati svog predstavnika u Skupštini EU tokom 2019. godine. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Na press konferenciji povodom ovog događaja Dragan Mektić je teško optužio Državno tužilaštvo. Otkriven je i jedan zanimljiv detalj.

Nastavljena je debata o rezervnom sastavu MUP-a RS. Reagirali su za naš portal general Senad Mašović, zapovjednik Zajedničkog štaba OSBiH i ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. 

Specijani sud u Beogradu osudio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti (DB) na kazne od po 30 i 20 godina zatvora zbog ubistva vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine. Ukupno 100 godina zatvora.  

Premijer Vlade KS Edin Forto predstavio je rezultate rada Vlade KS u prvih 100 dana od imenovanja, te najavio nove planove. 

Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici u Mostaru prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13. marta 2019. godine, a na temelju zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28. februara 2019. godine.  

U Sarajevu su u petak, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo, na Marijin-Dvoru napadnute dvije djevojke, a tom prilikom jedna je i povrijeđena.   Iz MUP-a su potvrdili da je do napada došlo i da je u toku potraga za osumnjičenim. Do napada je došlo zbog toga što su se dvije djevojke čuvale za ruke, a napad je motiviran mržnjom prema osobama LGBT populacije. Ovo je potvrđeno od organizatora Povorke ponosa, koji su reagirali saopćenjem za javnost.  

Nekadašnji premijer takozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora, bit će prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, saopćeno je iz Haškog Tribunala.   

Sud Bosne i Hercegovine je 25. marta 2019. potvrdio optužnicu u predmetu Tihomir Brajković koja optuženog tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).  Riječ je o čelnom čovjeku građevinske kompanije poznate po izgradnji i prodaji brojnih stambenih objekata u Sarajevu. 

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je RS odlučila da već ovih dana podnese tužbu protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi zaštitila i budžet RS-a i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a.

Vjerenici Alen Kučević (24) iz Prijepolja i Medina Bjelak (22) iz Brodareva stradali su u nedelju popodne u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj nakon što je na njih naletio policijski automobil. Policija je jurila ka mjestu pada aviona u kome je stradala jedna od najbogatijih Ruskinja.

Frontmen slavne grupe Iron Maiden Bruce Dickinson stigao je u Sarajevo. S njim u Sarajevo je stigao i basista Chris Dale, s kojim je Dickinson sarađivao na solo projektima. Dale je s Bruceom bio i u ratnom Sarajevu, a ovom prilikom će sa ekipom iz Londona pod nazivom Shot Through The Heart održati koncert u Undergroundu.

Naša Semra Hodžić podsjetila je na velika djela Karima Zaimovića.

Riješena je misterija nestanka Nataše Veselinović Radovanović u Beču.

Nakon samo mjesec otkad je preminuo legendarni pjevač Šaban Šaulić, njegova udovica Gordana Šaulić, dobila je rješenje o penziji koju će ubuduće primati, a koju je naslijedila od preminulog supruga. 

U intervjuu za sarajevski Dnevni avaz predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrio je da želi pomoći KK Bosna da se vrati na staze stare slave.

Danas će biti odigran novi vječiti derbi, Željezničar - Sarajevo. Tim povodom za Radiosarajevo.ba je govorio i legendarni Tarik Hodžić, bivša zvijezda tima s Grbavice. 

Lijepa vijest za navijače koji danas ne mogu kupiti kartu za meč Željo - Sarajevo

Navijači jednog kluba iz Slovenije na bizaran i šokantnan način su izrazili svoj bijes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije