Velečasni Ivan Ravlić na meti provokacija u Tesliću: Zašto mi se ovo čini?

Radiosarajevo.ba
Velečasni Ivan Ravlić na meti provokacija u Tesliću: Zašto mi se ovo čini?
Foto: Privatni album / Zašto?

Dok lider Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Dragan Čović gradi "bratstvo i jedinstvo" s Miloradom Dodikom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), naslanjajući se na podvalu o trećem entitetu protiv kojeg tobože srpska politika, pa i ruski faktori, nemaju ništa protiv, Hrvati, katolici u bh. entitetu Republika Srpska žive pod sve većim pritiskom, izloženi svakodnevnim provokacijama.

Piše: Faruk Vele 

O tome je u više navrata govorio biskup banjalučki, čestiti Franjo Komarica, a danas svojim primjerom svjedoči velečasni Ivan Ravlić, župnik u Tesliću i dugogodišnji svećenik u župnoj crkvi Presvetog Trojstva (župa "Novo Sarajevo"). 

Tako manjinske grupe u Bosni i Hercegovini ponovo postaju "ugrožene izraženim strukturalnom nasiljem većine". 

Potresan intervju don Ivana Ravlića: Narode moj, volite se, ne marite za političare

U razgovoru za Radiosarajevo.ba velečasni Ravlić opisuje kako je na njegovom automobilu jučer ispisano "4S". 

'Kako smo otišli'

"Dana 19. siječnja oko 8,10 sati na moje oči na zadnjoj šoferšajbi, jedan od dvojice mladića napisao je ili nacrtao '4S'. Imaju od 19-25.godina po mojem. Kad su se udaljili oko deset metara od mene, iz auta Škoda, pokazao je tri prsta dignuta u zrak. Pozvao sam policiju, koja reda radi izađe, a nikakvih rezultata ne bude od policije. Fotografirali, podatke uzeli i to je to. Drugo, prije tri mjeseca oštećen je moj automobil. Platio sam limaruju 2.000 KM. I to je bilo po onoj 'uzeo vuk magare'. Sud već stvar završio, na štetu moju. Nisam ni reagirao. Ne možeš se s jačim bosti", svjedoči velečasni Ravlić. 

Opisujući odnos kojeg trpe u RS-u, prisjetio se i incidenta na svečanosti Dana općine Teslić kada su on i profesor Željko Franjić  "takoreći istjerani iz kinodvorane, gdje je bila svečana sjednica prigodom Dana općine". 

"Sjeli smo profesor Franjić i ja u prvi red, gdje mi je i red sjesti. Redar dolazi i pomiče nas, profesora i mene, u drugi red. Idemo. Ponovno nas šalju u treći, pa četvrti, pa peti red. Sve slušamo. Ni to nije dosta. Govore: 'Možete li malo lijevo?' Činimo to. Potom: 'Možete li malo desno?' Idemo i to. Profesor Franjić, na kraju, reče: 'Župniče, ovdje nije mjesto za nas, da mi napustimo ovaj skup?' Možda ja i ne bih napustio, još bih ostao, ali nakon njegove opaske odlučio sam da napustimo skup. Otišao sam redaru i rekao: 'Mi demonstrativno napuštamo ovaj skup, za nas mjesto ovdje nije'. I tako smo otišli", opisuje velečasni Ravlić poniženja koja su, prije svega, sramotna, nedostojna trećoj deceniji 21. stoljeća. 

Za to vrijeme velečasni Ravlić strpljivo radi na humanitarnom polju. Ponajviše pomaže invalidnim osobama. Do sada je tokom svojih aktivnosti podijelio 23 invalidska kolica, i to najviše (mada to, kaže, uopće nije važno) osobama srpske i bošnjačke nacionalnosti, a najmanje Hrvatima, katolicima, "jer nas najmanje ima". 

Invalidska kolica kupovao je od osobnih sredstava! Osigurava i pelene za odrasle i drugu robu onima koji s u stanju potrebe. 

Opraštam svima 

Zasigurno se može s pravom reći da je velečasni Ravlić u ovom trenutku najveći humanitarac u Tesliću i okolici. 

"Ne dijelim ljude po vjeri, naciji, boji kože. Borim se protiv takve podjele", rekao je velečasni Ravlić. 

Nakon svega, pita se zašto se atakuje na njega i ljude iz njegove zajednice? 

"Opraštam i sa svakim od ovih koji su mi zlo nanijeli popio bih kavu. Oprostio sam odmah svima", poručuje velečasni Ravlić. 

Velečasni Ravlić došao je u žižu javnosti 2018. godine kada je kritizirao političare. Povodom godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane u Sarajevu i brigade Kralj Tvrtko,  Ravlić je u junu 2018, sve upirući prstom u prve redove, poručio hrvatskim političarima da "Bosna nije do Ivan-Sedla", te ukazao na nebrigu o katolicima koji žive van Hercegovine. 

Daleko je Teslić od Mostara i Gruda, kao što su Srebrenica, Prijedor, Zvornik, Rogatica ili Višegrad, daleko od Sarajeva. Kako god, ovi čestiti ljudi nerijetko postaju žrtve odlučnosti da vole svoj dom, po svaku cijenu, prkoseći etnonacionalnim podjelama u našoj zemlji. Oni su danas istinski domoljubi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije