BiH / Večeras se obilježava Lejletul-kadr, noć iskrenih dova, želja i nade za sve ljude

10. 06. 2018. u 08:24:00 J. Ć.

Shares:3912

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr.

Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana, a prve riječi upućene Muhammedu a.s. su bile: Ikre – uči.

Ilustracija - undefinedAnadolija: Hadžijska džamija

Ova poruka nagovijestila je vrijeme istine, vrijeme nauke, razuma i istinskog vjerovanja.

Noć objave Kur'ana za vjernike muslimane je posebna noć časti, najveće vrijednosti i priznanja. Naziva se još i Lejletun-mubareke, što znači noć blagoslova, blagodati i poklona.

Pripremajući se za ovu mubarek noć, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, a Lejletul-kadr obilježavaju učenjem Kur’ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, te mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. 

Lejletul-kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi i domovi muslimana odišu ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Kolika je njena stvarna vrijednost najbolje govori i sam Kur'an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletul-kadr opisuje kao noć vredniju od 1000 mjeseci. 

"Ona u duhovnom smislu vrijedi kao 1.000 mjeseci ibadeta. Noć Kadr se obilježi 27. noći ramazana, ali to ne mora značiti da je te noći Kadr. Poslanik a.s. u više hadisa nas potiče da tražimo noć Kadr u posljednjoj trećini ramazana, a u nekim hadisima kaže da tražimo u neparnoj noći, u 21., 23., 25., 27. ili 29-toj noći ovog mjeseca", govori za Radiosarajevo.ba Hišam ef. Hafizović, imam džemata u Blagaju i vekil Blagajske tekije. 

Zanimalo nas je koju dovu je naljepše učiti u noći Lejletul-kadra. 

"Ono što je svakako vrijedno jeste dovu uputiti u vezi onog što nas najviše tišti, što se tiče naših najbližih, ukoliko želimo neke promjene u našem društvu, našoj okolini i našim životima. Najvrednija je ona dova kada je čovjek uputi iz srca", ističe efendija Hafizović.
 Hišam ef. Hafizović (u sredini) - undefinedMiz Mostar:  Hišam ef. Hafizović (u sredini)

Uzvišeni Allah dž. š. propisao je da se na koncu ovog mjeseca, prije bajram-namaza, izdvoji sadekatul-fitr (vitre).

Što se tiče propisa, sadakatul-fitr je obaveza koju je propisao Allahov Poslanik s.a.v.s., i koju moraju izvršiti svi muslimani. 

Vitra se daje u vrijednosti jednodnevne hrane obveznika vitra, a ona može biti i veća od navedenog iznosa. Vitru je dužan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane Bajrama. Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sopstvenih sredstava iz kojih bi dali vitru.

"Rijaset Islamske zajednice u BiH utvrdi visinu sadekatul-fitra za ramazan. Vitra za područje Bosne i Hercegovine iznosi 20, 10 i 7 KM“, pojašnjava za Hišam ef. Hafizović.

Ramazan 2018.: Koliko iznose vitre za građane BiH, a koliko za dijasporu

Osoba koja nema imetka, nije obavezna izdvojiti vitru, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga što joj je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr, ali ako ne posjeduje dovoljno sredstava, onda će izdvojiti barem četiri pregršti (namirnica).

Pohvalno vrijeme za davanje vitra je posljednja trećina ramazana, na bajramsko jutro, ali prije obavljanja bajram-namaza.

Također se u ramazanu daje i fidja, odnosno, otkup za neispoštene dane ramazanskog posta.

Ukoliko musliman koji u toku ramazana nije postio određeni broj dana ili cijeli ramazan zbog opravdanih razloga, a koji smatra da neće biti u stanju napostiti te dane, onda će za svaki dan koji nije postio nahraniti jednog siromaha ili uplatiti fidju kojom će se obaveza posta nadomjestiti.

Visina fidje je kao i visina vitra.

Davanjem vitre također se izražava i zahvala Allahu dž.š. na blagodati kojom je počastio one koji su ispostili, koji su u namazu proveli i raznim dobrim djelima ispunili mubarek mjesec ramazan.

Prenosi se da je Muhammed a.s. naredio sadekatul-fitr kao čišćenje za postača od ružnih postupaka, grijeha, i kao hrana za siromahe, "onaj ko sadekatul-fitr izdvoji prije bajram-namaza, bit će mu primljen, a onaj ko ga izdvoji nakon bajram-namaza, brojat će se kao obična sadaka".

NEMA KOMENTARA