'Važnost vakcinacije': Jedno od troje djece u BiH nije prošlo punu imunizaciju

Radiosarajevo.ba
'Važnost vakcinacije': Jedno od troje djece u BiH nije prošlo punu imunizaciju
/ Foto: zasvakodijete.ba
U Sarajevu je održana dvodnevna interaktivna edukacija/radionica pod nazivom “Važnost vakcinacije” namijenjene ljekarima pedijatrima i ljekarima porodične medicine koji se u svojoj praksi susreću s vakcinacijom male djece.

Kako piše na UNICEF-ovom portalu zasvakodijete.ba, edukaciju su sproveli renomirani međunarodni i domaći predavači s ciljem podizanja stanja svijesti o značaju vakcinacije i u konačnici poboljšanja obuhvata imunizacijom djece u BiH.

Edukaciju je organizirao Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, Zavodom za Javno zdravstvo FBiH te drugim lokalnim i međunarodnim partnerima a u narednom periodu planirano je provođenje niza edukacija za ljekare, drugo medicinsko osoblje i roditelje na ovu temu. 

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan kazala je kako je i kao roditelj ohrabrena onim što čuje od medicinskih stručnjaka koji su tu da skupa objasne roditeljima u BiH zbog čega je bitno da vakcinišu djecu. 

“Svaki roditelj želi sve najbolje za svoje dijete, i svaki roditelj na svijetu će vam to reći. Svaki roditelj želi da njegovo dijete raste i da se razvija. Stručnjaci treba da znaju da su tu da u velikoj količini informacija svojim znanjem roditeljima pomognu da shvate šta je najbolje za njihovu djecu”, kazala je Geeta Narayan. Dodala je da uz sav napor koji se svakodnevno ulaže, obuhvat potpune imunizacije u BiH, prema podacima iz “Istraživanja višestrukih pokazatelja” (MICS) iznosi tek 68 odsto. 

To znači da jedno od troje djece u BiH nije prošlo punu imunizaciju na vrijeme. To je nevjerovatan podatak za zemlju kakva je ova i obavezuje nas da uradimo sve što je u našoj moći da se procenat obuhvata poveća. Kad je u pitanju romska populacija, procenat potpune pokrivenosti je još manji i iznosi tek četiri odsto, što je još šokantnije”, upozorila je Narayan, istaknuvši kako je ova radionica dio sveukupnog procesa u kome učestvuju svi ključni akteri, te da je ovo pitanje vrlo visoko na listi prioriteta za UNICEF.

Dr. Viktor Olsavszky iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH istaknuo je važnost kvalitetne komunikacije za poobljšanje obuhvata imunizacijom. 

Procenat imunizacije u BiH je na zabrinjavajućem nivou, zbog čega je potrebno poboljšati komunikaciju i pružiti javnosti što više naučno potkrijepljenih informacija o vakcinaciji. Stoga je potrebno da se najprije poboljša sama komunikacija među zdravstvenim radnicima kao i sam nastup prema široj javnosti, te posebno targetirati marginalizirane populacije direktnim radom na terenu pružajući adekvatne informacije”, kazao je Dr. Olsavszky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije