Uz Dan slobode medija: Večeras proglašenje novinara godine u BiH

Radiosarajevo.ba
Uz Dan slobode medija: Večeras proglašenje novinara godine u BiH
Foto: Društvo novinara / Prošlogodišnji pobjednici
Društvo novinara Bosne i Hercegovine večeras će u hotelu Evropa u Brčkom održati tradicionalnu 23. po redu manifestaciju "Novinar godine" na kojoj će dodijeliti priznanja najboljim novinarima u 2017. godini.

Piše: F. V.

Manifestacija "Novinar godine" održava se u povodu Svjetskog dana slobode medija.

Kako je najavljeno iz Društva novinara,  tom prilikom bit će proglašeni najbolji za 2017. godinu u kategorijama: Najbolji novinar, Najbolji novinar u televizijskom novinarstvu, Najbolji novinar u radijskom novinarstvu, Najbolji novinar u printanom novinarstvu, Nagrada za životno djelo, a ove godine će biti dodijeljeno i Specijalno priznanje.

"Društvo novinara BiH po svom ustaljenom načinu i običaju organizira i ove godine tradicionalnu manifestaciju izbora novinara godine. Mi u organizaciji manifestacije 'šetamo' po cijeloj BiH, a ovaj put će se svečanost održati u Brčkom. Valja reći da se ona održava u povodu Svjetskog dana medija. Na taj način mi nastojimo promovirati novinarsko stvaralaštvo, ali i ukazati na novinarske slobode ili neslobode. Nije utješno da je u prošloj godini stradalo 65 novinara, što je najmanja brojka u zadnjih 14 godina, već slobodu medija treba stalno poromotivrati i popularizirati", kazao je za naš portal predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Dušan Musa.

Musa nam je otkrio da će specijalno priznanje ove godine dobiti ugledni bh. karikaturista Đoko Ninković koji duže od dvije decenije svoje karikature objavljuje u Dnevnom avazu.

Iz Društva novinara BiH podsjećaju da se Svjetski dan slobode medija obilježava svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana – koji okuplja medijske profesionalce da procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova – jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Sloboda medija je, kako se procjenjuje, širom svijeta danas na najnižem nivou u poslednjih 15-tak godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije