U susret 11. julu: Konvoj od 500 motorista iz Turske krenuo ka Srebrenici

Anadolija
U susret 11. julu: Konvoj od 500 motorista iz Turske krenuo ka Srebrenici
Konvoj od 500 motorista krenuo je danas iz Turske ka Sarajevu, gdje će se pridružiti međunarodnom motomaratonu pod nazivom "Da se ne zaboravi, ne ponovi Srebrenica", koji se organizira povodom obilježavanja 11. jula.

Motoristi iz Turske na put ka BiH krenuli su u organizaciji turske humanitarne organizacije IHH i turskog Ministarstva sporta i omladine, uz podršku Generalne direkcije turske pošte. Svečani ispraćaj konvoja MotoBosna upriličen je u Akyaziju, uz prisustvo Kenana Sofuoglua, proslavljenog turskog motocikliste.

"Rane zločina koji se pred očima nijemog svijeta dogodio u Srebrenici i dalje su bolne. Mi kao IHH svake godine učestvujemo u obilježavanju godišnjice tog pokolja, a ove godine smo se prvi put priključili i motomaratonu, koji će iz brojnih zemalja okupiti više stotina motociklista", kazao je Durmus Aydin, zamjenik predsjednika organizacije IHH.

Ističući kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti, Aydin je kazao da je odlazak u Srebrenicu i odavanje počasti žrtvama obaveza čovječanstva uopće.

Konvoj turskih motorista će u dolasku i povratku iz Srebrenice preći oko 5.000 kilometara, a Aydin je kazao da se povratak u Tursku očekuje 14. jula.

Konvoj motorista iz Turske će se, po dolasku u Sarajevo, pridružiti međunarodnom Moto maratonu koji se šesti put organizira ka Potočarima, a koji će i ove godine okupiti motoriste iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, pa čak i iz Libije.

Kolona motorista iz Sarajeva kreće u ponedjeljak 10. jula, a po dolasku u Potočare motoristi će noć provesti u kampu, da bi 11. jula prisustvovali obilježavanju godišnjice i klanjanju dženaze-namaza stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije