Uskoro otvaranje Muzeja "Valter brani Sarajevo"

Fena
Uskoro otvaranje Muzeja "Valter brani Sarajevo"
Foto: Fena / Muzej Valter brani Sarajevo
U Parku prinčeva u Sarajevu danas je upriličena prezentacija Muzeja "Valter brani Sarajevo", čije se otvorenje očekuje krajem godine s ciljem da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanju kulturnog naslijeđa i da bude turistička atrakcija.

Tom prilikom direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković za Fenu je izjavio da će stalna postavka Muzeja nalaziti u ulici Dženetića čikma, gdje je smješten Filmski centar.

"Istovremeno želimo da predstavimo kulturološki segmenat , kao i očuvanje vrijednosti koje posjeduje Bosna i Hercegovina. U muzeju će biti shop u kojem će se moći kupiti filmovi iz kataloga FCS-a te drugi proizvodi u vezi filma 'Valter brani Sarajevo', ali i druga djela bh. kinematografije. Među njima su posteri, katalozi, majice, kape, voštane figure filmskih junaka", pojasnio je Duraković.

Navedene aktivnosti iz muzejske djelatnosti, dodao je, rade se s namjerom da Muzej bude ekonomski održiv.

"Radit ćemo i na remake filmu 'Valter brani Sarajevo' za kinesko tržište budući da je ovaj film veoma popularan i gledan u Kini. Osim toga iz Filmskog centra Sarajevo izaći će još pozitivnih djela kako bi se pomoglo ljudima iz filmske industrije", rekao je Feni predsjednik Nadzornog odbora Filmskog centra Sarajevo Slaven Knezović.

Naglasio je da ovaj Centar polako postaje krovna filmska institucija koja će biti na raspolaganju svim onim ljudima u Bosni i Hercegovini koji se bave audio vizualnom umjetnošću.

Firma "Stara kapija" je partner Filmskog centra u razvoju turističkih sadržaja vezanih za lokacije na kojima je sniman film.

"Turistička tura, koja će se u okviru Muzeja odvijati, sastoji se od četiri i pet tačaka koji će ukazivati na to gdje se snimao film. Upravo smo danas predstavili prvu tačku pod nazivom "Das ist Valter" koja se nalazi na prostoru Parka prinčeva, a gdje je snimana jedna od završnih scena u filmu. U prvom redu očekujemo turiste iz Kine, koji od 1. juna imaju bezvizni režim za BiH", kazao je vlasnik firme Alen Čengić.

Poručio je da "Valter brani Sarajevo" i Valter kao lik dokazuju kroz Prvi i Drugi svjetski rat i agresiju u BiH da Sarajevo ne čini samo jedna osoba nego kako je i rečeno u filmu "svi smo mi Valter".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije