USAID osigurao 500.000 KM za djecu sa autizmom u BiH

Radiosarajevo.ba
USAID osigurao 500.000 KM za djecu sa autizmom u BiH
Izvještaj UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti navodi da u Bosni i Hercegovini jedna od dvije osobe trpi socijalnu isključenost.

Procjenjuje se da oko deset posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnost o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

"Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci s razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim naučno utemeljenim metodama rada s djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice", istaknuo je direktor Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama osigurao je oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH.

Istraživanje počinje u augustu 2017. godine i bit će prvo te vrste provedeno u BiH.

Model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, saopćeno je iz USAID-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije