USAID i Udruženje žena sudija u BiH istražuju efekte korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama

Radiosarajevo.ba
USAID i Udruženje žena sudija u BiH istražuju efekte korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji s Udruženjem žena sudija u Bosni i Hercegovini organizira okrugli stol o efektima korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama. Događaj se organizira u Hotelu Bristol, u Sarajevu, u petak, 27. marta, s početkom u 09:30 sati. Pozivaju se predstavnici svih medija da prisustvuju događaju.

Na okruglom stolu će predstavnici institucija pravosudnog sektora razgovarati o:

- Negativnim efektima korupcije na žene kao marginaliziranu grupu

- BiH Strategiji za borbu protiv korupcije za period 2015. - 2019.

- Rodnoj perspektivi kod donošenja strategija i zakona za sprečavanje i borbu protiv korupcije

- Budžetu koji se obazire i na rodnost

- Prevenciji seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na radnom mjestu (smjernice izdate od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća)

- Profesionalna etika i pravosudna disciplina.

Među govornicima su David Barth, direktor misije USAID/BiH, Adisa Zahiragić, predsjednica Udruženja žena sudija u BiH, Sead Lisak, Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije, Samra Hadžiabdić-Filipović, Agencija za rodnu ravnopravnost, te Arben Murtezić, Ured disciplinskog tužioca VSTV.

Okrugli sto se organizira pod pokroviteljstvom USAID-ovog Projekta pravosuđa. To je petogodišnji projekt vrijedan 9,4 miliona dolara s ciljem osiguranja pomoći tužiteljima, sudijama i drugim sudionicima u sektoru pravosuđa kako bi bili funkcionalniji, odgovorniji i djelotvorniji u zadovoljavanju potreba građana BiH. 

Glavna tri cilja ovog projekta su: unapređenje rada, radnog statusa i nadležnosti tužitelja, povećanje efikasnosti u provođenju sudskih presuda te jačanje kapaciteta pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije.

Do danas je Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije