UNICEF: U svijetu 166 miliona djece nema rodni list

Fena
UNICEF: U svijetu 166 miliona djece nema rodni list

U svijetu ima oko 166 miliona djece mlađe od 5 godina koja po rođenju nisu prijavljena, što znači da je svako četvrto novorođenče, zbog siromaštva i nerazvijenosti, žrtva ozbiljnog kršenja prava na državljanstvo.

Osim toga, oko 237 miliona djece, odnosno jedno od tri, nakon prijave nije dobilo rodni list.

Ove podatke objavio je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u srijedu, na 73. godišnjicu svoga osnivanja.

Istraživanje provedeno u 174 zemlje u svijetu pokazalo je da je broj prijavljene djece u odnosu na period prije 10 godina porastao s nešto više od 63 na 75 odsto. Uprkos tome, udio prijavljene djece još je uvijek nezadovoljavajući te ga je potrebno dodatno povećati.

"Prešli smo dug put, ali još je previše djece neprijavljeno", izjavila je Henrietta Fore, generalna direktorica UNICEF-a, i objasnila da su djeca bez dokaza o identitetu često isključena iz obrazovanja, medicinske skrbi ili drugih usluga od životne važnosti te su podložnija eksploataciji i zlostavljanju.

Oko 87 odsto neprijavljene djece u svijetu nalazi se u zemljama južne Azije i subsaharske Afrike.

Među najčešćim preprekama koje otežavaju prijavu jesu nepoznavanje načina prijave djeteta po rođenju, visoki troškovi prijave i dobivanja potvrde, odnosno dodatni troškovi za kasnu prijavu ili dug put koji je potrebno preći kako bi se došlo do nadležne ustanove.

Običaji i tradicije različitih zajednica često mogu roditelje odvratiti ili navesti da odustanu od prijave djeteta u dopuštenom vremenskom razdoblju.

UNICEF u ovom izvještaju preporučuje poduzimanje ciljanih akcija kojima bi se omogućilo da svako dijete dobije rodni list, na primjer uključivanjem zajednice, pružanjem više mogućnosti za prijavu rođenja djeteta, povezivanjem prijave s pružanjem usluga zdravstvene i socijalne zaštite te obrazovanja, kao i ulaganjem u tehnološka rješenja kako bi se olakšao postupak prijave, prenosi kta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije