UNICEF obilježava 70 godina rada sa najugroženijom djecom

Fena
UNICEF obilježava 70 godina rada sa najugroženijom djecom
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na 70. godišnjicu svog osnivanja UNICEF slavi veliki napredak koji je postignut za svu djecu svijeta, te upućuje poziv kako bi se pomoglo milionima djece čiji su životi i budućnost ugroženi zbog sukoba, kriza, siromaštva, nejednakosti.

"UNICEF je osnovan nakon Drugog svjetskog rata kako bi se pomoglo djeci u opasnosti odnosno djeci kojoj je pomoć potrebna, bez obzira na to u kojoj zemlji su živjela ili kakvu ulogu je ta zemlja igrala u ratu. Naša misija ni danas nije ništa manje urgentna i univerzalna", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovovala je 11. decembra 1946. godine UNICEF, najveću organizaciju za djecu na svijetu, koja sa partnerima u 190 zemalja i teritorija, te kroz napore 13.000 domaćih i međunarodnih uposlenika nastoji doprijeti do svakog djeteta.

Finansirajući se isključivo kroz dobrovoljne priloge od vlada, civilnog društva, privatnog sektora i odgovornih građana postignut je značajan napredak za djecu, što dokazuje da je u proteklih 25 godina dvostruko smanjen broj djece koja umiru prije svog petog rođendana.

Također, broj djece osnovnoškolskog uzrasta koja ne pohađaju nastavu je od 1990. godine smanjen za više od 40 posto.

U 2015. godini, organizacija i partneri su u svijetu tretirala 2,9 miliona djece koja boluju od  teške akutne neuhranjenosti, kao i omogućili da 7,5 miliona djece u dobi tri do 18 imaju pristup formalnom ili neformalnom osnovnom obrazovanju.

Uprkos postignutom napretku, UNICEF naglašava da milioni djece i dalje žive u siromaštvu ili u teško dostupnim zajednicama, zbog njihovog pola, rase, vjere, etničke grupe, ili zato što imaju invaliditet. Skoro 250 miliona odrastaju u zemljama koje su pogođene sukobima i oko 50 miliona su primorana napustiti svoje domove.
 
UNICEF-ova vizija za narednih 70 godina je svijet u kojem naš rad više nije potreban, svijet u kojem je svako dijete zdravo, sigurno, obrazovano, zbrinuto i zaštićeno, u kojem sva djeca mogu razviti do svog potencijala, saopćeno je iz UNICEF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije