UNESCO uvrstio Sarajevo zbog filma na novu listu kreativnih gradova

Radiosarajevo.ba
UNESCO uvrstio Sarajevo zbog filma na novu listu kreativnih gradova

Povodom Svjetskog dana gradova koji se obilježava 31. oktobra, UNESCO je dizajnirao listu 66 urbanih naselja koja se pridružuju mreži Kreativni gradovi Organizacije koja sada broji ukupno 246 članova.

Na listi se našao i glavni grad Bosne i Hercegovine - Sarajevo zbog filmske umjetnosti.

Podsjećamo, ovogodišnji  jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF) održan je pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Još jedan uspjeh: Ovogodišnji SFF pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Ovogodišnji, jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. SFF pobjedničke kratke filmove kvalificira za prijavu za nagradu Oscar U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay navodi se kako Festival dijeli vrijednosti UNESCO-a "kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti".

Mreža okuplja gradove koji svoj razvoj temelje na kreativnosti, bilo da se radi o muzici, umjetnosti i narodnim zanatima, dizajnu, kinu, književnosti, digitalnoj umjetnosti ili gastronomiji.

UNESCO-ovi kreativni gradovi se obavezuju da kulturu stave u središte svojih razvojnih strategija i podijele svoje najbolje prakse, navode iz ove Organizacije.

"Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine stubove kulture, a ne dodatkom njihove strategije", kaže generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay. „To pogoduje političkim i društvenim inovacijama i posebno je važno za mlade generacije.“
 
Trideset prvog oktobra, UNESCO i zvaničnici iz 24 grada širom svijeta proslavit će Svjetski dan gradova, mobilizirajući različite gradske mreže Organizacije koje se fokusiraju ne samo na kulturu, već i na pristup, inkluziju, globalno obrazovanje o građanstvu, odbranu prava, ekonomiju i zapošljavanje. kao i sprječavanje i otpornost na klimatske promjene. Proslava koja je prigoda za "urbane dijaloge" prikazat će izuzetne gradove koji se oslanjaju na inovacije i kolektivnu inteligenciju kako bi oblikovali svoju budućnost. 

U okviru partnerstva između UNESCO-a i Opservatorija Netexplo, na proslavi će biti prepoznato i deset gradova koji koriste najsavremeniju tehnološku inovaciju na usluzi građanima da održivo transformišu gradove širom svijeta. Oslanjajući se na globalnu mrežu od 20 univerziteta, deset gradova bit će nagrađeni za svoju inovativnu upotrebu digitalne tehnologije u svom društveno-ekonomskom i okolišnom razvoju.

Pročitajte koje gradove je UNESCO još uvrstio na ovu listu na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije