UN uputio protestnu notu BiH: Objasnite izjave Ivice Dronjića

Radiosarajevo.ba
UN uputio protestnu notu BiH: Objasnite izjave Ivice Dronjića
Foto: RSA / Protestno pismo Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Ivice Dronjića, te je na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH stiglo protestno pismo u kojem traže objašnjenje.

Naime, Ivica Dronjić je gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji 23. septembra, između ostalog, govorio i o svom viđenju trenutnog položaja naše zemlje u UN-u.

“Naš rejting u UN-u je takav, naš regionalni koordinator kod nas ovdje u Sarajevu je iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad”, kazao je Dronjić.

Iz UN-a zatražili su objašnjenje pomenutih izjava.

Protestno pismo Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini - undefined

Foto: RSA: Protestno pismo Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

“Željeli bismo naglasiti da su, kao organizaciji koja pridaje najveći značaj svom odnosu sa svih svojih 193 države članice i koja je uspostavljena na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava, takve izjave neprihvatljive. Bosna i Hercegovina je izuzetno vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija”, navodi se u dopisu koji predstavlja svojevrstan presedan ove vrste.

Napominju da su u posljednje četiri godine UN i BiH uspostavili i održavaju vrlo uspješno partnerstvo u sklopu UN-ovog razvojnog programa u BiH (UNDP), što je rezultiralo ukupnim ulaganjem od 250 miliona američkih dolara namijenjenih za poboljšanje života BH građana.

“Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj i ne predstavlja službeni stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, navodi se u UN-ovom dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ivica Dronjić je sa mjesta ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama smijenjen u februaru ove godine po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Na njegovo mjesto Komšić je imenovao Svena Alkalaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije