Umjetnica Anita Zečić predstavila instalaciju masovnih grobnica "Dokaz"

J. Ć.
Umjetnica Anita Zečić predstavila instalaciju masovnih grobnica "Dokaz"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Instalacija posvećena civilnim žrtvama opštine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini '92. godine

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. i umjetnica Anita Zečić u petak, 19. jula u prostorijama muzeja u Sarajevu predstavila je zajednički projekat - umjetničku instalaciju masovnih grobnica "Dokaz".

Tegle sa zemljom iz masovnih grobnica kao vječni podsjetnik

Asadovi će sinovi nakon 27 godina konačno znati gdje je babin mezar

Instalacija je posvećena civilnim žrtvama opštine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, a simbolično je predstavljena na dan uoči kolektivne dženaze 86 žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih u Prijedoru 1992. godine.

"Danas smo došli u situaciju da otvorimo i prikažemo instalaciju 'Dokaz' koja govori o jednom gradu punom grobnica . Instalacija koja zajedno s replikom masovne grobnice koja se nalazi u Muzeju niže jednu nezavršenu priču o zločinima i genocidu u Bosni i Hercegovini", rekao je Jasmin Mešković, jedan od osnivača Muzeja.

Instalacija posvećena civilnim žrtvama opštine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jasmin Mešković

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina” ova instalacija je treća po redu napravljena u sklopu projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu. 

Instalacija “Dokaz” se sastoji od 120 tegli različitih veličina i osam lopata.

"Ovo je prva postavka instalacije 'Dokaz'. Od ideje do realizacije ove instalacije proteklo je sigurno pet godina. 99 tegli simboliziraju pronađene masovne grobnice i napunjene su zemljom sa lokacija gdje su one i pronađene. Preostala 21 tegla postavljena je iznad starih zahrđalih lopata, u 'lebdećem” položaju, kako bi predstavila grobnice koje još uvijek nisu pronađene i čije lokacije još uvijek nisu poznate", pojasnila je umjetnica Zečić.

Instalacija posvećena civilnim žrtvama opštine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini  - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Anita Zečić

Bivši logoraši iz Trnopolja u subotu će naći vječni smiraj

Da ti srce stane: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida čuva bolne uspomene

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica.

Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identifikovanih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije