Uloge po kojima ćemo vječno pamtiti Nadu Đurevsku

Radiosarajevo.ba
Uloge po kojima ćemo vječno pamtiti Nadu Đurevsku
Foto: PrtScr / Nada Đurevska
Bosanskohercegovačku javnost sinoć je zatekla vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske.

Prepoznatljivi lik Đurevske, nevjerovatan talent i nježni glas ostat će zauvijek urezani u sjećanju ljubitelja bh. kinematografije kojoj je ova istaknuta filmska i pozorišna glumica značajno doprinijela. 

Gotovo niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od Igmanskog marša nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja. Prvu ulogu je tumačila u Čehovljevu Višnjiku, a prvi film u kojem je zaigrala je Izvor još 1978. godine. Zauvijek je na filmskom platnu ovjekovječila i najtragičniji lik bh. usmene književnosti Hasanaginicu.

Ni noviji bh. filmovi nisu mogli proći bez Đurevske, pa ćemo je se sjećati i po ulogama u filmovima Kod amidže Idriza, Nebo iznad krajolika, Grbavica... Posljednji film Imena višnje snimila je 2015. godine.

U serijama Đurevska se pojavljuje još 1979. godine također ostavljajući zapažene uloge poput Vide u kultnoj seriji Tale, te majke Alekse Šantića u istoimenoj seriji snimljenoj prema životu velikog mostarskog pjesnika. 

Nada je posudila glas i mami Mumi u jednom od najomiljenijih animiranih filmova na našem području Mumijevi, a zasigurno će među bh. javnošću ostati draga i uloga Mubere Polovine-Gaćo iz serije Viza za budućnost.

Nakon rata ostvaruje vrhunske kreacije u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama bh. pozorišta.

Ostat će upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija...

U ratnim godinama igrala je na sve tri scene sarajevskih pozorišta (Majka, Hasanaginica, Čekajući Godota, U agoniji, Pješice).

Đurevska je i dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva u 2014. godini, te Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). 

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Osim filmova, predstava i TV serija, Đurevska je bila omiljena na bh. kulturnim događajima, čitanjima književnosti kako na radiju, tako i na sceni, na bajramskim i ramazanskim TV programima itd.

Preminula je sinoć u 65. godini nakon borbe s bolešću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije