UKC Tuzla nastavlja s uspjesima: Transplantirani jetra, bubreg, koštana srž

Radiosarajevo.ba
UKC Tuzla nastavlja s uspjesima: Transplantirani jetra, bubreg, koštana srž
Foto: UKC Tuzla / Ilustracija

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u proteklih sedam dana urađena je multivisceralna eksplantacija jetre i dva bubrega, odnosno uzeti su organi od umrle osobe.

Na ovoj klinici je potom urađena transplantacija jetre i jednog bubrega, dok je drugi bubreg transplantiran pacijentu u UKC Sarajevo.

„Eksplantaciju i transplantaciju su obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz podršku pri transplantaciji jetre od strane dr. Danka Mikulića iz Klinike za hirurgiju Kliničke bolnice ‘Merkur’ iz Zagreba“, saopćili su iz UKC Tuzla.

Ističu da su pacijenti dobro i postoperativni tok teče očekivano.

„Uz transplantacioni tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za hirurgiju i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Klinike za neurologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Bolničke apoteke i Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu“, navode iz UKC Tuzla.

Naglasili su da su u proteklih mjesec dana također uradili dvije autologne transplantacije koštane srži.

Ova procedura je, prema riječima načelnika Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze  Aide Arnautović Ćustović, protekla uredno, i pacijenti se osjećaju dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije