Statistika pokazuje: Djeca porijeklom iz BiH nadmašila Norvežane

Radiosarajevo.ba
Statistika pokazuje: Djeca porijeklom iz BiH nadmašila Norvežane
Facebook / Ilustracija
Djeca imigranata imaju daleko bolje obrazovanje od djece rođene u Norveškoj, pokazala su posljednja istraživanja sistema edukacije u ovoj državi.

Kako se navodi, ovdje se posebno ističu djeca imigranata iz Bosne i Hercegovine, ali i onih koji su stigli iz Kine, Šri Lanke, Indije, prenosi The Nordic Page.

Tačnije. čak 87 posto djevojčica i 85 posto dječaka porijeklom iz BiH zavtrši petogodišnje srednje obrazovanje u roku od pet godina. Prosjek djece iz Norveške koji završe tu vrsu obrazovanje je manji za više od 30 posto.

"To je zaista obećavajuće i ohrabrujuće. Ipak, mislim da je razlog za to činjenica da ne smijemo da izigramo šansu koju smo dobili u svojoj novoj državi", kaže Una Pašović, kćerka imigranata iz BiH koji su u Norvešku stigli tokom rata.

Ona ističe kako vjeruje da u Norveškoj postoji mnogo motiva za uspjeh, te da je to jedna od stvari koji utječu na takvu statistiku.

"Bili smo izbjeglice kada smo došli u Norvešku. Sada ne smijemo propustiti šanse i mogućnosti koje imamo u Norveškoj. Naši roditelji su vrlo jasni da obrazovanje ne smijemo uzimati zdravo za gotovo", kaže Pašovićeva.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije