Dok mladi odlaze iz BiH: Stranci komfor Zapada zamijenili idilom u Visokom

N. K.
Dok mladi odlaze iz BiH: Stranci komfor Zapada zamijenili idilom u Visokom
Radiosarajevo.ba / Marie i Kate

U vremenu odlaska sve većeg broja mladih ljudi, ne samo iz BiH, već i zemalja regije, projekat istraživanja piramida u Visokom, ne samo da u našu zemlju godišnje dovodi desetine hiljada gostiju, već čini nešto što graniči sa stvarnošću u ovoj zemlji.

Naime, iz godine u godinu, sve veći je broj stranaca koji nakon nekoliko dolazak i posjeta Visokom, u ovom gradu pronalaze i svoje prebivalište, te pokreću određene biznise.

Evzenia Lindnerova u Visoko je prvi put stigla prije dvije godine, volonterski je odradila prvu sezonu, zatim napravila i interesantan projekat keltske peći u parku „Ravne 2“, da bi od ovog ljeta postala stanovnica Visokog, a ima i vlastiti obrt u Aleji suvenirnica u Kompleksu Ravne

Evzenia Lindnerova - undefined

Radiosarajevo.ba: Evzenia Lindnerova

"Oduševila me ova zemlja, ovaj projekat, ljudi, ma sve. Nakon jednog ili dva malo duža dolaska ovamo, odlučila sam se na iskorak, pa sam i definitivno doselila u Visoko, a tu sam već stekla i brojne prijatelje. Ono što je moguće pronaći u mom dućanu jesu posude od keramike za čuvanje začina, hrane, za kuhanje, pečenje, kao i ukrasni i dekorativni predmeti", kazala nam je Evzenia koja je u Visoko stigla iz Švicarske, a u svom dućanu izrađuje i prodaje keramičko posuđe, kao i ukrasne predmete.

Marie Sophie je u Visoko također stigla kao volonterka 2014.godine, a dvije godine poslije postala i koordinatorica volontera u Fondaciji. Odnedavno i ona se počela baviti interesantnim hobijem, za koji ima želju da preraste u biznis.

"Prije tačno pet godina, iz hobija, počela sam se baviti crtanjem i pravljenjem mandale. Riječ je o interesantnim oblicima, koji se crtaju u kružnom okviru, a u tome mi pomaže moja cimerka Kate Fieldhouse koja je iz Engleske. Njen otac nam je kupio i poseban aparat pomoću kojeg mandale graviramo u drvetu, a odnedavno smo počele i sa prodajom, tačnije izložile smo svoje suvenire na sajmu u parku „Ravne 2“ i jako smo zadovoljne reakcijama, te se ovime namjeravamo i ozbiljnije početi baviti, jer može biti izuzetno dobar izvor dodatne zarade", priča nam Marie.

Marie Sophie - undefined

Radiosarajevo.ba: Marie Sophie

I ona, kao i Evzenia veći dio godine provede u Visokom, tako da je skoro postala i stanovnica ovog grada.

"Sve je odlično, a fascinantno je kako drugačiji, različiti ljudi, iz različitih zemalja, različitih kultura i različitog socijalnog statusa, ovdje jako brzo pronađu zajednički jezik, kako se druže i jako brzo postanu bliski. Inače, kroz ove dolaske i boravke u Bosni, zavoljela sam ovaj mentalitet ljudi, zavoljela sam i Bosnu, kao i Visoko, gdje sam postala zaista kao neko ko je rođen ovdje", otkrila nam je simpatična Marie Sophie.

Ovo su samo primjeri, kojih ima i mnogo više, gdje su ljudi iz različitih dijelova Evrope i svijeta, život u svojim rodnim državama odlučili zamijeniti životom u Visokom.

Neki su kupili kuće, stanove, neki tek zemljište na kojem imaju namjeru izgraditi svoje domove, dok su neki već počeli i sa različitim obrtima i poslovima, od kojih ostvaruju i solidne prihode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije