U Višegradu otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

Radiosarajevo.ba
U Višegradu otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću
U Višegradu je otkriven spomenik velikom osmanskom vojskovođi Mehmed-paši Sokoloviću.

Spomenik su otkrili načelnik Općine Višegrad i biznismen Slobodan Pavlović koji je finansirao spomenik u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i režisera Emira Kusturice, tvorca Andrićgrada nadomak Višegrada.

Spomenik je postavljen u ulici Druge podrinjske brigade u Višegradu, na šetalištu starog mosta u Andrićgrad. Z

Podsjećamo, Mehmed-paša Sokolović veliki vezir je rođen 1505. godine u selu Sokolovići kod Rudog.  Kao dječak odveden je od roditelja i podvrgnut oštroj disciplini u Enderun mektebu gdje  se školovao za janjičara.Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi kod čak tri sultana: Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

Vakufi i građevine koje je Mehmed-paša Sokolović ostavio iza sebe su po cijelom carstvu tog vremena, u Mekki, Medini, Damasku, Halepu, današnjoj Mađarskoj i Beogradu.

On je širom carstva dao sagraditi više od 30 džamija, univerziteta, današnjih koledža, prostorije u kojima se samo učio Kur’an, vodovoda u Medini, Mekki...

Najbitniji vakufi Mehmed-paše Sokolovića na ovom prostoru su: džamija Mehmed-paše Sokolovića, podignuta za dušu njegovog oca koja se nalazi u Sokolovićima, Mehmed-pašin mekteb u Sokolovićima koji je podignut neposredno do džamije, česma Mehmed-paše Sokolovića, Ćuprija Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i Sokolovićev hamam u Višegradu sa posebnim vodovodom, ali njega danas nema. 

Po njegovom naređenju 1571. godine je izgrađen most preko Drine u Višegradu. Podigao je još bar tri mosta u Bosni i Hercegovini i jedan u Crnoj Gori: Arslanagića most u Trebinju, most na ušću Žepe u Drinu, Kozju Ćupriju u Sarajevu i Vezirov most u Podgorici, ali i mnoge druge građevine.

Ubijen je 1579. godine čime se završava njegova 15-godišnja vladavina neformalnog vladara Osmanlijskog carstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije