U subotu turnir u tucanju šarenih jaja

Radiosarajevo.ba
U subotu turnir u tucanju šarenih jaja
Pixabay / Ilustracija - Jaja
Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, u subotu će se u Sarajevu održati 2. Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2018.

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan, ali o njemu se ne govori tako puno kao o Božiću. Uz brojne tradicijske običaje, radost Uskrsa je i tucanje jaja koje dobiva posebno mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana jer je ono jedno od najstarijih uskrsnih običaja. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. 

Turniri u tucanju jaja imaju brojne poklonike, pogotovo među najmlađima. Želja nam je da Turnir prati istinsko druženje. Cilj nam je očuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka svega je da se trebamo što više okupljati oko manifestacija u lokalnoj zajednici i sudjelovati u tradicijskim običajima. Nadam se da će ova lijepa i radosna manifestacija prerasti u tradicionalno okupljanje, a i uveseljavanje djece i mladih“, poručili su iz udruge Libertas koja je organizator Turnira. 

Događaj će se održati  u subotu, 31. 3. 2018. godine, s početkom u 11:00 sati, u klubu „SSH“ u Sarajevu (Bulevar Meše Selimovića bb, naselje Čengić Vila).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije