U Splitu održana komemoracija Oliveru Dragojeviću: Bio si jedinstven...

Radiosarajevo.ba
U Splitu održana komemoracija Oliveru Dragojeviću: Bio si jedinstven...

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split u 11 sati počela je komemoracija u povodu smrti slavnog muzičara Olivera Dragojevića.

U Hrvatskoj se od jutros obilježava Dan nacionalne sućuti u povodu smrti istaknutog muzičara koji je bio omiljen, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini i regiji, pa i šire.

Komemoraciju je otvorila klapa pjesmom "Moj galebe", a osim porodice Olivera Dragojevića, u prvom redu još sjede predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Hrvatske Andrej Plenković...

Prvi je govorio Jakša Fiamengo.

"Mogao si još biti s nama... Ustvari ti si s nama, u našim srcima, u svakom pozdravu. Split je tvoj, kao i Vela Luka. Bio si jedan jedinstven, niko te ne može nadmašiti. Bio si duhovit, pun duha. Takav ćeš ostati u našem pamćenju, takav ćeš ostati s nama zauvijek", kazao je Flamengo.

Oliver_komemoracija.jpg - undefined

Travničanin Nikša Bratoš je kazao da su svi ujedinjeni u boli.

"Sjećam se ljeta 1991. kad smo radili Moja domovina. Odmah smo se usuglasili da će je Oliver započeti I završiti. Svojim djelovanjem je postao svojevrstan dalmatinski spomenik. Ljudi su putovali stotine kilometara da bi ga vidjeli i čuli. Split i Vela Luka moraju biti ponosni. Bio je svjetionik Dalmaciji. Ovaj grad je tvoj i bit će tvoj zauvijek. Tebi dragi Oli, tebi koji si toliko volio ovu zemlju, ovo more, ovaj grad i ove ljude, nek ti je laka zemlja i mirno more", kazao je Bratoš.

Skoro deset minuta trajao je pljesak posvećen Oliveru, nakon čega svi u pozorištu spontano počeli pjevati "Vjeruj u ljubav".

Podsjetimo, u 18.50 sati počet će ispraćaj preko Rive sve do Lučke kapetanije, gdje će se u 19.50 sati lijes ukrcati u katamaran za Velu Luku, u kojoj će se u srijedu u 18 sati na mjesnom groblju sv. Roka po lokalnim običajima obaviti sahrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije