Predivna priroda Plave vode u Travniku

E. H.
Predivna priroda Plave vode u Travniku
"Niko nikad u Travniku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje..."

Na ovaj način, riječima bh. nobelovca Ive Andrića, mnogi Travničani će vam opisati svoj grad, sakriven ispod planine Vlašić.

Grad koji je poznat upravo po svom nobelovcu, grad vezira, ćevapa i travničkog sira te divne prirode i ljepote koju je zaista vrijedno posjetiti.

Jednom kada posjetite ovaj grad sigurno ćete se zaljubiti u njega i njegov duh koji se prožima još od prije više od šest stoljeća. U njemu se kriju mnoge kulturno-historijske znamenitosti, među kojima su najpoznatije Stari grad - Kaštel, sahat-kule, sunčani sat, džamije i turbeta, katoličke i pravoslavna crkva, Andrićeva kuća, medresa.

No, među svim tim znamenitostima, svakom posjetiocu ostat će u posebnom sjećanju posjeta Plavoj vodi - Šumećem, te Lutvinoj kahvi ili Rudolfovoj kafani, kako je dvojako nazivaju.

Izvor Plave vode, potok Hendek i rijeka Lašva, stoljećima su davali poseban dah ovom dijelu grada, a zbog neprekidne vodene huke, ova travnička mahala nosi naziv Šumeće.

Kako piše Ivo Andrić, "tu su se za turskog zemana okupljali čaršijski prvaci i raspravljali o političkim dešavanjima u gradu", a bez sumnje ovo je kroz historiju bila omiljena destinacija svih onih koji su željni daha prirode.

Posebno zanimljiva lokacija na Plavoj vodi je Lutvina kahva, koja je popularno nazvana i Rudolfova kafana, jer ju je u junu 1887. posjetio Rudolf Habsurgovac. On se naprosto zaljubio u ovaj objekat, te je i darovao novac da se kafana obnovi, a dugo godina su u kafanskoj vitrini čuvani džezva i fildžan iz kojeg je ovaj carević popio kafu.

Sigurno je da su svi, ako su ijednom posjetili Travnik, zaljubili u vezirsku čaršiju.

Prošetajte prirodom sakrivenom tik uz centar grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije