U Sarajevu sajam nauke "Kad porastem biću nobelovka"

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu sajam nauke "Kad porastem biću nobelovka"
Oficijelni vizual / U Sarajevu sajam nauke "Kad porastem biću nobelovka"
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, u okviru projekta pod nazivom „Kad porastem bit ću nobelovka“, 11. februara od 15:00 do 20:00 sati Nahlin klub mladih Tignum organizira cjelodnevni događaj sa interaktivnim sadržajem.

U prostorijama CEI Nahla, fakulteti i instituti će imati prostor gdje će moći pokazati različite eksperimente i upoznati posjetioce detaljnije sa raznim karijernim pravcima u oblasti nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike.

Srednjoškolke će imati priliku da osvoje i nagrade, kako kroz igre tokom sajma tako i u okviru debate na temu genetski modificirane proizvodnje, a renomirane naučnice prof.dr. Azra Gazibegović-Busuladžić, dr.Džejla Međedović i Adla Kahrić će da zaključe ovaj događaj zanimljivim panelom.

Za sve zainteresirane za IT sektor i pravljenje aplikacija, od 15 do 16 sati organizirat će se i radionica „Napravi prvu aplikaciju“ te je potrebno prijaviti se zbog ograničenosti broja učesnica.

Sajam je otvoren za sve zainteresovane, a posebno namijenjen srednjoškolkama. Svi sadržaji su besplatni.

„Ponukane podacima istraživanja koje je proveo UNESCO - da je svjetski prosjek zastupljenosti žena u nauci tek 29%, organiziramo projekat koji će detaljnije predstaviti prirodna i tehnička zanimanja te približiti te struke trenutnim maturanticama koje su u procesu odabira budućeg zanimanja. Cilj nam je da ohrabrimo i povećamo broj zainteresovanih djevojaka na području Kantona Sarajevo pri odabiru navedenih oblasti. Osim toga, uvjereni smo da društva napreduju samo onda kada se odrede kao društva znanja, a ne društva diploma“, poručio je Nahlin klub mladih Tignum.

Ovaj događaj se realizira u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica, djevojaka i žena u nauci podržanog od strane UN-a te je uvršten na svjetsku listu zvaničnih događaja u okviru ovog datuma.

U Sarajevu sajam nauke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije