U Sarajevu održana radionica za turističke vodiče - "Pričam ti priču"

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održana radionica za turističke vodiče - "Pričam ti priču"
Promo / Radionica za turističke vodiče

S obzirom na potrebu za sinergijskim djelovanjem, te uspostavljanjem visokih i ujednačenih standarda prilikom prezentacije Grada Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine, Udruženje turističkih vodiča "Vučko" u saradnji s UG Sarajevo susret kultura (SMOC), 23. decembra organizovali su prvu radionicu pod nazivom “Pričam ti priču”.

Tako, dok bosanskohergovačka prijestolnica očekuje novi val turista uoči nadolazeće zimske sezone, timovi turizmologa iskoristili su ovu priliku da se druže i razvijaju svoje vještine kako bi na još bolji način predstavili sve što Sarajevo i njegova okolina pruža.

S tim ciljem, u sarajevskom Hotelu Evropa jučer su, pored članova Udruženja turističkih vodiča „Vučko“ te članova SMOC-a, aktivnno učešće u radionici uzeli i stručnjaci iz oblasti komunikologije i turizma. 

Radionicu je simboličnim početkom u 11:55 svojim kratkim izlaganjem otvorio Mirza Omerhodžić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajeva Vučko, koji je naveo da je današnji dan dokaz kako turistički vodiči mogu i žele prezentirati svoj grad i svoju državu u najboljem svjetlu, i da je došlo vrijeme da vlasti konačno prepoznaju šta turistički vodiči znače za zajednicu uopšte.

Pored stručnog predavanja na temu vještine pripovijedanja i komunikacija, aktivnosti tokom radionice bile su i obilazak znaka Sarajevo Meeting of Cultures, uvid u zakonski okvir – kako postati turistički vodič, te interaktivni dio - predstavljanje turističkih lokaliteta Grada Sarajeva.

Radionica za turističke vodiče - undefinedPromo: Radionica za turističke vodiče

Cilj tehnike pripovijedanja je, prije svega, pružiti nešto ekskluzivno i stimulirati svih pet čula kako bi turisti dobili jedinstveno iskustvo. S tim u vezi, članovi Vučka imali su priliku da i sami predstave svoje vještine pripovijedanja svim prisutnim kolegama i ekspertima.

Tokom svog predavanja na temu komunikacija i pripovijedanja, ekspert komunikolog, Nazif Hasanbegović naglasio je važnost najpoznatijeg svjetskog komunikacionog modela – neurolingivstičkog programiranja (NLP). Kako je Hasanbegović prisutnima pojasnio, ova metoda omogućava bolji pristup ljudima, njihovo lakše razumijevanje, odnosno uspostavljanje povezanosti i usaglašenosti i sa potpunim strancima.

Tokom obilaska znaka Sarajevo Meeting of Cultures predsjednik UG Sarajevo susret kultura, Dino Mujkić ispričao svoju priču o razlogu postavljanja znaka u srcu grada, te važnosti da se priča ove unikatne lokacije kako u gradu, tako i u državi ali i šire, unificirano predstavlja svim turistima i posjetiocima Sarajeva.

Mujkić je i podsjetio na doprinos kulturnom turizmu u BiH u smislu akademskih istraživanja koja SMOC sprovodi kroz mnoge projekte sa partnerima iz cijele Evrope. “Često smo u analizama postojećeg stanja ili postojećim strategijama za razvoj turizma nailazili na problematiku složene prirode” naglasio je Mujkić govoreći “o potrebi njihove modifikacije i prilagođavanju i zahtjevima današnjeg vremena”.

Adnan Vlajčić, član Udruženja turističkih vodiča Vučko istakao je tokom radionice da iza svakog turističkog vodiča, ali i svake turističke agencije moraju stajati kvalitetna djela.

„Efikasno koristimo svoje ‘tihe’ dane za razmjenu ideja, mišljenja, nadogradnju svog postojećeg znanja i održavanje bliske saradnje sa ljudima koji nam pomažu da uvijek ostanemo u kreativnom i inovativnom modu“ rekao je Vlajčić.

Direktorica UG Sarajevo susret kultura, Jana Čarkadžić istakla je da je kontinuitet organizacija ovakvih radionica od vitalnog značaja, te da su turistički vodiči veoma bitni za pozitivna iskustva koji svaki turista odnese sa sobom iz jednog grada. „Ono što sve nas spaja je ljubav prema turizmu, a posebno kulturnom turizmu u kojem nalazimo konstantnu inspiraciju” izjavila je direktorica SMOC-a, dodavši da “u radu sa ljudima koji se međusobno razumiju i imaju zajedničku viziju razvoja turizma SMOC pronalazi energiju da nastavi dalje”.

Udruženje turističkih vodiča Sarajeva Vučko osnovano je početkom 2019. godine.

Udruženje je strukovno udruženje u čijem sastavu se nalaze eminentna lica iz turizma grada Sarajeva. Udruženje trenutno broji preko 40 članova koji vođeni patriotskim osjećajem i velikim zalaganjem čine sve da poboljšaju situaciju u turističkoj branši na prostoru Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije