U Sarajevu obilježen Svjetski dan nastavnika

Fena
U Sarajevu obilježen Svjetski dan nastavnika
Svjetski dan nastavnika, 5. oktobar, obilježen je u Sarajevu akademijom u organizaciji sindikata obrazovanja.

Sindikalni predstavnici kazali su da je ovaj datum prilika za ukazivanje na težak status nastavnog osoblja te odsustvo kolektivnog pregovaranja.

"U deset kantona FBiH različito su uređeni uslovi za učenike, vrednovanje rada nastavnika, kao i nastavni planovi i programi", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović.

Pozvao je vlasti da više ulažu u obrazovanje i vrednuju rad nastavnika.

"Obrazovanje i zdravstvo treba da budu 'zlatni momenti' u planiranju budžeta, a ne prostor za uštede", njegove su riječi.
 
Novinarima je Šatorović rekao da su se sindikati pridružili obilježavanju Svjetskog dana nastavnicima i učenicima škole u Novoj Kasabi.

Bez odgovarajućeg tretmana prema obrazovanju nema prosperitetnog društva, zaključili su Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Dževad Hadžić.

"Krajnje je vrijeme za odgovorno i sistematsko uređenje sektora obrazovanja, od osnovnog do visokog, te za odgovarajuće vrednovanje nastavničkog rada",  poručio je Hadžić.

Predsjednik Sindikata srednjeg i viskokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo Faruk Bešlić najavio je za popodne potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja između tog sindikata i Vlade Kantona Sarajevo.

To je po Bešlićevim riječima pokazatelj dobre saradnje s Vladom, a posebno s premijerom Elmedinom Konakovićem koji ima razumijevanja za probleme u sektoru obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije