U Sarajevu jutros padao industrijski snijeg: Nedim Sladić objasnio o čemu je riječ

B. Redžić
U Sarajevu jutros padao industrijski snijeg: Nedim Sladić objasnio o čemu je riječ
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Industrijski snijeg je uočen danas u jutarnjim satima u Sarajevu. Šta je to industrijski snijeg, objasnio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba meteorolog amater Nedim Sladić.

Okarakterisao ga je kao jednu neuobičajnu pojavu jer to nije, kako je rekao, pravi snijeg, već prljavi snijeg koji pada uz primjese dima i prašine kao posljedice aerozagađenja dodavši:

"Ovaj snijeg se dešava u polju povišenog atmosferskog pritiska. Kada mi meteorolozi najavimo da će biti atmosferski pritisak povišen, to automatski znači suho, stabilno i sunčano vrijeme. To ne treba da znači zimi."

Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg to nije slučaj zimi jeste to što se u to doba godine dešava temperaturna inverzija - topao zrak je na visini, a hladan u prizemlju. Šta to znači, objasnio je ovako:

"Kako bi to dočarali, ugradit ćemo osnovne zakone fizike i reći ćemo da ovih dana imamo po visini južno strujanje. Dakle, topao zrak se neometano širi u visinski sloj atmosfere. Pri čemu onaj se onaj topli zrak odbija od kapu inverzionog sloja. To je onaj hladni, gusti zrak koji se sad sa visine spustio nama u prizemlje, dakle, u kotlinu. Stvorila se doslovno kapa ispod koje se taj topli zrak, lakši podiže. A dolje u prizemlju, ispod tog sloja nema nikakvog strujanja. Nema nikakvog vjetra koji bi pospješio cirkulaciju zraka."
Nedim Sladić - undefined

Foto: Privatni album: Nedim Sladić

Kao posljedicu toga je Sladić naveo, kako je kazao, zrak koji je ustajao u većoj gradskoj sredini zbog povećane koncentracije prašine i dima, te se javlja smog.

Podsjetio da su dim i prašina uzrokovani ložištima, automobili i drugi faktori koji utiču na zagađenje zraka.

"Sada se u polju povišenog atmosferskog pritiska dešava nešto specifično. Trebate znati da je lakši zrak uvijek bogatiji vlagom. Doslovno je u određenoj mjeri zrak bio  ispunjen vlagom. Jutros je vlaga išla i do stotinu posto. Postojala je određena tačka u kada je vlaga dosegnula svoj maksimum. To se desilo jutros na temperaturi zraka od minus pet stepeni Celzijusovih. Okolni zrak nije bio nešto topliji ili hladniji. Negdje su bili podjednake temeprature. Čestice dima i prašine koje su lebdjele u zraku, ponašale su se kao jezgro za kondenzaciju", naglasio je za naš portal.

Istako je da su nakon toga uslijedile padavine koje su bile, kako je naveo, vrlo sitne.

"Ako ste jutros išli na posao oko šest sati, vidjeli ste da doslovno padaju ledeni kristalčići. To je ona tipična situacija kada imamo maglu pri tlu. Jednostavno imate taj duboki stratusni sloj iz kojeg često pada neka sitna oborina. Zavisno od temperature zraka, to može biti izmaglica. U ovom slučaju je padalo sitno inje. Padalo je sitno inje odnosno snježna izmaglica iz razloga što je temperatura bila niža od nula stepeni."

Podsjetio je da industrijski snijeg nije nešto novo za Sarajevo.

"Zadnji put smo nešto slično imali u decembru 2013. godine", dodao je.

Kao razlog zašto je nazvan industrijskim snijegom je naveo to što se u zimskom periodu pojavljivao u blizini industrijskih centara.

"Drugi njegov naziv je anticiklonalni snijeg ili snježna izmaglica. Radi se o umjetnoj pojavi. On se ne može previše nataložiti. Padavine suzbija jak atmosferski pritisak koji imamo nad našim prostorom. Tako da se može nataložiti do jedan centimetar ovoga snijega", naglasio je Sladić.

Poručio je da nema razloga za paniku.

S obzirom na to da je najveće zagađenje u dijelu Sarajeva od naselja Otoka prema Ilidži, ova pojava je nešto izraženija upravo tu.

"Vijećnica je uvijek nešto bolja u odnosu na ostatak grada s obzirom na to da imate rijeku Miljacku koja je odličan prečistač zraka. Tu postoji velika zračna cirkulacija koja prolazi. Bjelave i Vijećnica uvijek imaju taj istočni vjetar koji puše kroz kotlinu", istakao je.

Ali, upozorio je da i u ovom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine zagađen odnosno da je to slučaj u cijeloj prijestolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije