U Sarajevu je davne 1936. izvršena operacija promjene spola

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu je davne 1936. izvršena operacija promjene spola
Arhiv / Novine iz 1936.

Sarajevo je u periodu između dva svjetska rata doživjelo ogroman napredak u razvoju nauke, obrazovanja, kulture. 

Kada je u pitanju medicinska nauka, ovo je vrijeme kada se Zemaljska bolnica u  Sarajevu, osnovana još 1894, razvija u mnogim segmentima  rada. Već tada su rađeni složeni hirurški i terapeutski zahvati, po uzoru na klinike razvijenih evropskih zemalja.

Jedan od takvih, revolucionarnih zahvata realiziran je 1936. godine. 

Riječ je o operaciji promjene spola, o čemu su pisale Jugoslovenske novine Vreme u četvrtak 13. avgusta 1936. Zahvat je izvršio doktor Omer Bahtijarević, poznati hirurg,  ugledni građanin Sarajeva, svojedobno predsjednik humanitarnog društva Merhamet. 

Riječ je o slučaju 15-godišnje Almase Popović kod koje je komisija utvrdila "da su joj neki polni organi slabije izraženi i da su joj jače razvijeni polni organi muškarca", kako pišu novine.

Nakon operacije promjene spola, Almasa je promijenila ime u Enver. 

Novine pišu kako je Almasa u bolnicu došla potpuno sama, a da je nakon operacije "Enver izjavio da mu je "dan kad mu je utvrđen pol najsrećniji dan u životu". 

Pogledajte faksimil novinaskog teksta o ovom medicinskom poduhvatu koji pokazuje koliko je BiH bila napredna u vrijeme kada su je mnogi još smatrali "tamnim vilajetom".  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije