"Sjećaš li se Dolly Bell" će biti biti prva filmska projekcija u autokinu

L. K.
"Sjećaš li se Dolly Bell" će biti biti prva filmska projekcija u autokinu

Portal Radiosarajevo.ba je već pisao o Drive In kinu - jednoj novoj sarajevskoj atrakciji gdje će bh. građani imati priliku uživati u gledanju filmova na otvorenom.
Ekipa portala je bila u Filmskom studiju Jagomir, mjestu gdje su već krenuli radovi na raščišćavanju terena na kojem će uskoro osvanuti Drive In kino.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije između Arhiva Bosne i Hercegovine i JP Filmskog centra Sarajevo 1. juna, oficijelno su i krenuli radovi na raščišćavanju terena gdje će uskoro osvanuti autokino u organizaciji Filmskog centra.

Nekadašnji filmski studio, koji sada izgleda zapušteno, prostire se na čak 20 dunuma. No uposlenici imaju volju i želju da ovo opet vrvi životom. Važno je spomenuti da su upravo na ovom mjestu nastala važna bh. filmska ostvarenja, poput "Sjećaš li se Dolly Bell", "Valter brani Sarajevo", "Miris dunja" itd.

Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra je već za Radiosarajevo.ba potvdio da će se Drive In kino zvati “Dolly Bell” i da je autokino promocija prostora nekadašnjeg filmskog studija Jagomir.

S Durakovićem smo prošli mjestom planiranim za autokino, gdje je za Radiosarajevo.ba objašnjavao planove u vezi s tim projektom. Pokazao nam je kuda će ulaziti auta u kino i rekao da se prilično oslanjaju na prirodnu ogradu oko autokina i da to namjeravaju riješiti kada se krene s prikazivanjem.

Jasmin_Durakovic_RSA (2).JPG - undefined

Jasmin Duraković (FOTO: Radiosarajevo.ba)

“Platno će biti okrenuto prema Nahorevu. Gledat ćemo da ostavimo jedan dio gdje neće moći parkirati auta, tako da ljudi mogu doći s dekicama  i tu, i bez auta, uživati u filmu”, rekao je Duraković.

Na pitanje kakve filmove planiraju prikazivati i koji je film odabran za prvo prikazivanje u kinu, Duraković navodi: “Naša ideja i želja je da prvi film koji bude prikazan u autokinu bude 'Sjećaš li se Dolly Bell', bit će tu i projekcija naših filmova – 'Valter brani Sarajevo', 'Bitka na Neretvi', a nudit ćemo posjetiteljima i nove kvalitetne projekcije. Uskoro ćemo ući i u taj tehnički segment, već su nam se javile neke distributerske kuće iz regije koje nude najnovije filmove Warner Brossa, Universala. Bit ćemo jako pažljivi pri izboru filmova za ovu vrstu kina.”

dolly_bell.JPG - undefined

Duraković napominje da bi volio ipak da tu bude ispočetka i nekih starih filmova koji imaju veze sa simbolom autokina. Navodi i da bi bilo interesantno prikazati film "Sjaj u travi" – poznati američki film iz šezdesetih godina, upravo onih godina kada su autokina postala trend u SAD-u. Spominje i kultni film iz 1973. godine – "Američki graffiti", režisera Georgea Lucasa.

„Želimo da imamo neki balans, da svima ugodimo, i starima i mladima“, rekao je direktor Centra.

Filmski centar Sarajevo svojim ličnim investicijama ulazi u ovaj projekt, a žele uključiti i lokalnu zajednicu i sponzore. Jasmin Duraković je rekao da će otvorenje Drive In kina biti u narednih mjesec-dva.

Bez obzira šta odluče da će se prikazivati u novom Drive In kinu - stari ili novi filmovi - vjerujemo da će biti posebna slast gledati ih u lijepoj prirodi podno Nahoreva ispod zvjezdanog svoda.

drive_in.JPG - undefined

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije