Sarajevo: U sefardsku sinagogu svoje knjige smjestit će 11 vodećih bh. izdavača

J. Ć.
Sarajevo: U sefardsku sinagogu svoje knjige smjestit će 11 vodećih bh. izdavača

U okolnostima u kojima je bosanskohercegovačko izdavaštvo uslijed višegodišnje nebrige društva doslovno dovedeno pred zid, JU centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača u BiH, uz pomoć i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i sporta KS-a, odlučili su organizirati prvi Sajam izdavača BiH - Knjiga u nišama.

Prema riječima Edina Urjana Kukavice, direktora JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo, prvi Sajam izdavača BiH održat će se u Sarajevu od 25. do 27. novembra u prostorijama Bosanskog kulturnog centra.

U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će jedanaest vodećih bh. izdavača, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije. 

"Namjera nam je da praznikom kulture čitanja vratimo dignitet knjizi, domaćem autoru i svemu onome po čemu smo bili poznati. Kreirali smo platformu koja će preći u tradiciju", kazao je Kukavica te dodao kako organizirati sajam knjige u vrijeme štrajkova predstavlja jedan poduhvat koji se graniči s utopijom. 

Planirano je, kako je rekao Kukavica, da se sajam Knjige u nišama održava svake godine u istom terminu i postane tradicijom grada, države, regiona i šire. 

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo kazao je kako su odavno u Ministarstvu riješili da se ovakve manifestacije podrže. 

"Obezbijedili smo 150.000 KM za izdavaštvo, što znači da želimo ojačati izdavaštvo kako bismo bolje stvarali i olakšali autorima i piscima, te kako bismo dobili jaču izražajnost kada je u pitanju književnost", istaknuo je Kurić.

Dragan Marković, predsjednik Skupštine Zajednice izdavača Bosne i Hercegovine je rekao kako književnih projekata nikada nije previše. 

"Ove godine će biti u nišama, naredne možda u rafama. Na dan otvaranja dodijelit ćemo 8.600 dolara u vidu donacija Osmoj osnovnoj školi Brka u Brčkom, Gradskoj biblioteci Kakanj te biblioteci u Stocu", rekao je.

"Postojeći sajmovi i organiziranje prodaje knjiga na gradskim trgovima Sarajeva, svojim aktivnostima narušavaju i u drugi plan stavljaju važnost knjige i autorstva, te podržavaju krizu u kojoj se posljednjih godina našlo bh. izdavaštvo i autorstvo, što je potaknulo ideju osnivanja jednog novog respektabilnog međunarodnog sajma knjiga", kazao je Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook.

Glavni cilj izdavaštva je stvoriti okruženje i mogućnost bh. izdavaštvu , književnicima, autorima, distributerima, da ponovo konsolidiraju tržište knjiga, zaštite kulturni prostor na kojem djeluju, stvore atmosferu stalne pojave i potražnje na tržištu te da svojim korisnicima, ljubiteljima pisane riječi, prezentiraju i ponude bogat asortiman domaće literature, beletristike i publicistike. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije