U nedjelju: 2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom

Radiosarajevo.ba
U nedjelju: 2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom
Promo / Unusual Marathon 2019

Najneobičnija trka u regiji i šire – tako se može opisati događaj koji će se u nedjelju 19. januara održati na ulicama Sarajeva. Čak  350 trkača i trkačica okušat će se u trci „2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom“ koja se već sada etablirala kao najmasovnija maratonska utrka u našoj zemlji.

Svakako treba naglasiti najvažniju karakteristiku „Unusual Marathona“ – trči se u otežanim zimskim uvjetima, uprkos minusima, poledici, snijegu, smogu i padavinama. Pritom saobraćaj u glavnom gradu BiH neće biti u potpunosti zaustavljen, već će na pojedinim raskrsnicama biti povremeno usporen i regulisan uz pomoć policije.

Start utrke će u nedjelju tačno u 10:00 na atletskoj stazi centra „Safet Zajko“ označiti dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Nakon starta trkači idu prema prema Darivi i Kozjoj Ćupriji, odakle se trči natrag u smjeru zapada, preko Ilidže i Velike aleje, sve do hrama Sv. Save u Blažuju, gdje se okreću i vraćaju prema centru „Safet Zajko“. Trčat će se u dvije discipline – maraton (42195 metara) za iskusne trkače, te štafeta podijeljena u tri dionice od po 14 kilometara. Trčat će se trotoarima ili pješačkim zonama, a raskrsnice će se prelaziti na pješačkim prijelazima.

Svi kapaciteti za „2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom“ odavno su popunjeni, tako da će se na borilištu naći 95 maratonaca i maratonki i preko 80 štafetnih ekipa. Najbrojnija maratonska utrka u BiH ima i međunarodni karakter, a prijavljeni takmičari dolaze iz Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Amerike, Iraka i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Iako se trči po zimskim uvjetima u jednom od najzagađenijih glavnih gradova na svijetu, ova trka ima za cilj promociju zdravih životnih navika kroz sport. Njeni ambasadori su neki od najboljih bh. dugoprugaša: Sead Kondo – vlasnik državnog rekorda u maratonu postavljenog još davne 1975. godine; Osman Junuzović – državni prvak u polumaratonu, kao i Amela Trožić, aktuelna bh. prvakinja u maratonu.

Generalni sponzor utrke je BH Telecom, a pokrovitelj Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Manifestacija „2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom“ ima društveno-odgovorni karakter, s obzirom da će se novčani nagradni fond, umjesto na pobjednike, usmjeriti za nabavku trkačke opreme za perspektivne mlade bh. trkače pred kojima su međunarodni uspjesi.

Organizatori utrke NTG Dečki u plavom pozivaju građane Sarajeva da svojim navijanjem i bodrenjem podrže takmičare koje u nedjelju budu sreli na ulicama grada, te tako doprinesu širenju dobre energije, gostoprimstva  i još jednoj pozitivnoj priči iz Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije