U Mostaru prikazan film i predstavljen strip o korupcijskoj aferi "Pandora"

Fena
U Mostaru prikazan film i predstavljen strip o korupcijskoj aferi "Pandora"

Projekcijom istraživačkog filma "Pandorina kutija" i izložbom stripa "Biznismeni patriote" u petak je u Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević, u organizaciji Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH, obilježena Sedmica borbe protiv korupcije.

Autor istraživačkog filma Davor Obrdalj kazao je kako se film Pandorina kutija bavi kriminalom u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) teškom dvije milijardi maraka, zbog čega su uhapšeni bivši direktor UIO-a Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetanović i još 40 osoba.

Po Obrdaljevim riječima, kroz razne poreze, uvoz tekstila, uvoz automobila, pa čak i trgovinu drogom, od građana je opljačkano dvije milijarde maraka.

"Jedna od ključnih stvari cijelog tog slučaja upravo je iskaz Kemala Čauševića koji je dao državnom Tužilaštvu, a kojim je optužio mnoge visokopozicionirane političare u BiH da su ga ucjenjivali i da su i oni sami bili uključeni u korupciju i kriminal", navodi Obrdalj.

Prema njegovim riječima, državno Tužilaštvo nikad nije posvetilo dovoljno pažnje onome što je Čaušević rekao, zbog čega se, smatra Obrdalj, nikada neće saznati je li ono što je Kemal Čaušević govorio istina.

"Nakon što je magazin Žurnal objavio ovaj film, optužnica u predmetu je podignuta, ali takva da to ni općinsko i kantonalno Tužilaštvo ne bi smjelo sebi priuštiti. Više od 50 osoba koje su bile uključen u slučaj i koje su onako spektakularno uhapšene i privedene, njih skoro 90 posto je na svojim radnim mjestima, a suđenje je u toku Kemalu Čauševiću, Anesu Sadikoviću, a optužen je samo Sedinet Karić koji se nagodio s Tužilaštvom, dobio godinu dana zatvora i danas je na slobodi", istaknuo je Obrdalj.

Naveo je kako političari građane svakodnevno bombardiraju temama poput presuda, referenduma, trećeg entiteta, a stvari poput afera "Pandora" odlaze u zaborav.

"Mi pokušavamo na ovaj način, kroz ovaj film i promociju, podsjetiti ljude na suštinu, a suština je to da smo pljačkani iz dana u dan te da su nacionalističke teme njima alat kojim žele skrenuti pozornost s bitnih tema", poručio je Obrdalj.

Autor stripa Biznismeni patriote Boris Stapić istaknuo je kako su u izradi stripa, pored njega kao crtača, sudjelovali novinari istraživači koji su popunjavali rupe u priči, odnosno kroz strip su prikazali ono što se nije moglo prikazati u samom filmu.

"Strip je u potpunosti zasnovan na iskazu Kemala Čauševića i pokriva sive zone koje nisu u samom filmu. To su jako bitne tema koje su zanemarene", kazao je Stapić, istaknuvši kako niko od utjecajnih političkih imena nije procesuiran, već su u mreži završile samo "sitne ribe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije