U Banjoj Luci proslavljen kineski dan zaljubljenih

Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci proslavljen kineski dan zaljubljenih
Foto: RSA / Sa današnje proslave kineskog dana zaljubljenih u Konfucijevom institutu
Kinezi imaju dan posvećen ljubavi, slavi se 7. jula po lunarnom kalendaru i obilježava drugačije nego u zapadnim zemljama.

Konfucijev institut u Banjo Luci je sa svojim polaznicima danas proslavio kineski dan zaljubljenih.

Polaznici su predstavili i priču o Safikadi te uporedili ovu legendu o zabranjenoj ljubavi sa Zhe Nu legendom iz Kine, a predstavljeno je i tradicionalno kinesko vjenčanje.

Sa današnje proslave kineskog dana zaljubljenih u Konfucijevom institutu - undefined
O ovom prazniku postoji prelijepa legenda o Niu Langu i Dži Nu.

Dži Nu (u prevodu sa kineskog njeno ime znači pletilja) bila je vila, a Niu Lang običan čovjek. Njihova ljubav je bila silna pa su se vjenčali, iako je ljubav vile i običnog smrtnika bila zabranjena. Zbog toga su kažnjeni i morali su da se razdvoje. Legenda kaže da su zbog toga toliko tugovali da su se oboje pretvorili u zvijezde Niu Lang i Dži Nu, koje sijaju na dvije obale Srebrne rijeke, kako u Kini zovu Mliječni put.

Na sjevernoj hemisferi ovaj svjetlosni trag najbolje se vidi tokom ljetnih mjeseci pa je možda baš zato nastala priča da se svake godine uoči 7. jula po lunarnom kalendaru Niu Lang i Dži Nu sastaju na Nebeskom mostu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije