Tužno sjećanje: Otkriven spomenik Editi i Selmi u Sarajevu

L. K.
Tužno sjećanje: Otkriven spomenik Editi i Selmi u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Otkriven spomenik Editi i Selmi u Sarajevu

Danas se obilježila druga godišnjica od stradanja Selme Agić i Edite Malkoć u Sarajevu ispred Filozofskog fakulteta. Ko je danas u 17 sati bio prisutan otkrivanju spomenika, sam bi priznao da bi "kamen proplakao". 

Tužno sjećanje / Sutra otkrivanje spomenika Editi i Selmi

Kantonalni sud Sarajevo / Pročitajte detalje iz presude Sanjinu Sefiću

KS / Otac Edite Malkoč nakon presude Sefiću: Osjećam se kao da su je opet pregazili

Spomenik je postavljen ispred Filozofskog fakulteta, a obilježavanju su prisustvovali neki od članova porodice preminulih djevojaka, kao i brojni prijatelji koji su se prisjećali koliko je jaka spona bila između tragično stradalih djevojaka.

Otkrivanju spomenika su prisustvovali i obratili se rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

Brojnim građanima koji su došli na otkrivanje spomenika, obratio se i otac Selme Agić, Amir - koji se zahvalio na podršci i izrazio tugu što više nisu među nama ova "dva cvijeta" te da se ovo dešava kada u zemlji rastu neodgovorni i neodgojeni ljudi.  Sestra Edite Malkoč, Enesa Kekić - zahvalila je svima koji su dali doprinos da se postavi spomen-obilježje ispred Filozofskog fakulteta te da time Selmu i Editu čuvamo od zaborava.

Kolega koji je studirao sa Selmom i Editom - Haris Hajrić  je svojim govorom rasplakao prisutne.

"Ovo je najveća čast u mom životu - da kažem nešto o ove dvije velike osobe. Ko god ih je upoznao, zna o čemu pričam. Voljele su druženje i život... Bile su moje najbolje prijateljice, preuzele su mi život na pozitivan način... S ovim spomenikom njih se mogu sjećati i generacije koje dolaze... Nadam se da se nikad nikome neće ovakvo nešto desiti", rekao je Haris Hajrić u ime kolega koje su studirale sa Selmom i Editom.

Kao podrška porodicama Agić i Malkoć došao je i Muriz Memić, otac koji je izgubio sina Dženana Memića i koji se bori da oni koji su presudili njegovom djetetu vide "lice pravde."

Podsjećamo, Edita Malkoć i Selma Agić su nastradale 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, kada je Sanjin Sefić prošao kroz crveno i pri velikoj brzini udario dvije pješakinje i nakon toga pobjegao. Sanjin Sefić je nedavno osuđen na 14 i po godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije