Sarajevo / Tužna godišnjica: Dan kada je granata prekinula snove djece koja su se sankala

22. 01. 2019. u 12:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares:5369

Danas se navršavaju 25 godina od stravičnog masakra u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je ubijeno šestero mališana, a povrijeđeno njih još šestoro. Djeca su stradala dok su se sankala...

Poznat kao Masakr u ulici Bosanska (kod broja 4), dogodio se 22. januara 1994. u 13.40.

Masakr je počinjen s tri granate koje su ispaljene sa agresorskih položaja.

Toga dana su ubijeni: Indira Brković (1982.), 11 godina; Jasmina Brković (1989.), 4 godine; Mirza Dedović (1986.), 8 godina; Danijel Jurenić (1981.), 12 godina; Nermin Rizvanović (1981.), 12 godina; Admir Subašić (1986.), 7 godina.

I ove godine, kao i svake prethodne, svojim kćerima Fatihu je proučio i cvijeće položio Dževad Brković u pratnji svoja dva sina rođena nakon prerano ugašenih života Indire i Jasmine. Majka ni ove kao ni prethodnih godina iz zdravstvenih razloga nije bila u stanju doći na mjesto stradanja svojih djevojčica. Tuga i bol vidna je na Dževadovom licu, ali dostojanstveno, u tišini, sa suzama u očima, zajedno sa svojim dječacima položio je dva buketa, jedan za Indiru, drugi za Jasminu, ali i za svu drugu ubijenu sarajevsku djecu, jer želi sačuvati sjećanje na svoje dvije princeze i sve nevine sarajevske žrtve. O svom najtežem životnom iskušenju ne priča, jer nema tih riječi kojim bi mogao iskazati svu svoju bol i žal za njegovim najmilijim djevojčicama.

„Jako sam tužan i nema riječi kojima bih mogao opisati kako se osjećam. Ovdje se dogodio jedan od najtežih zločina počinjenih u toku rata, ubijena su djeca na igranju, djeca koja su smijehom i igrom prkosila ratu i mržnji. Apelujem na sve građane da u što većem broju prisustvuju ovim tužnim godišnjicama, kako bih uspomenu na ove nevine žrtve sačuvali od zaborava", riječi su Fikreta Grabovice, predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-95.godine.

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejlom Brčić, predsjedavajućima Smiljanom Viteškić, Danijelom Kristić, te zastupnicom Arijanom Memić i Damirom Nikšićem položila je danas cvijeće na mjesto ovog masakra, a počast su odale i delegacije Općine Novi Grad, Udruženje civilnih žrtava rata, predstavnici mjesnih zajednica Alipašino Polje, “AntiDayton pokret”, te komšije i prijatelji ubijenih.

Tokom agresije na BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, agresorske snage su počinile nekoliko masakra nad lokalnim stanovništvom, ne samo u glavnom gradu, nego na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prilikom činjenja ovih zločina, agresori nisu gledali ko je žrtva, niti su birali lokaciju, koju napadaju. Napadali su civile, djecu, žene, starce, te su bombardirali, palili i rušili vjerske i zdravstvene objekte.

NEMA KOMENTARA