Turković potvrdila: Stigao dopis iz WHO, stvaraju se pretpostavke za dolazak vakcina

3
Radiosarajevo.ba
Turković potvrdila: Stigao dopis iz WHO, stvaraju se pretpostavke za dolazak vakcina
Foto: Radiosarajevo.ba / Bisera Turković, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Milorad Dodik

Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara naše zemlje Bisera Turković potvrdila je za Radiosarajevo.ba da je
predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uputio dopis Bosni i Hercegovini u vezi sa isporukom vakcina protiv COVID-19 našoj zemlji.

"Dopis je stigao i proslijeđen je Predsjedništvu BiH", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba.

Ghebreyesus je, uz ostalo, čestitao predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na aktivnostima koje je naša zemlja poduzela s ciljem ispunjavanja zahtjeva kompanije Pfizer i sistema COVAX kako bi vakcine bile isporučene našoj zemlji.

Visoki zvaničnik je, također, naveo da je u kontaktu sa čelništvom kompanije
Pfizer u vezi s vakcinama za Bosnu i Hercegovinu. Tako je postignuta saglasnost o tome da Pfizer informira WHO o eventualnim otvorenim pitanjima, kako bi se omogućilo da što prije započne isporuka vakcina.

Iz Pfizer su, također, date garancije da će priprema za isporuku vakcina započeti nakon što bh. vlasti potpišu Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo, odnosno bude potvrđeno da postoje dovoljne finansijske garancije.

Izražena je želja da naredni koraci dovedu do pokretanja imunizacije u našoj zemlji,što bi se trebalo dogoditi u narednim sedmicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije