U Sarajevu cvjeta "sivi turizam": Gubimo milijarde, stranci dovode VIP turiste

Naim Kavazić
U Sarajevu cvjeta "sivi turizam": Gubimo milijarde, stranci dovode VIP turiste
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Turisti u Sarajevu
Bosna i Hercegovina iz godinu u godinu sve je privlačnija turistima iz cijelog svijeta. Potencijala za razvoj ovog sektora privrede ima u svakom pogledu. Međutim, kako raste broj turističkih posjeta, tako cvjeta i siva ekonomija u bh. turizmu.

Ako pogledamo najnovije statističke podatke, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, u periodu januar – april 2018. turisti su ostvarili 343.000 posjete, što je više za 14,9 posto i 724.541  noćenje, što je više za 17,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine.  

Broj noćenja domaćih turista viši je za 16,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 17,7 posto u odnosu na isti period 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 32,2 dok je 67,8 posto učešće stranih turista.  

Nocenja_turista_januar_April_2018.JPG - undefined

Iako je, prema ovom izvještaju državne agencije za statistiku, naša zemlja zabilježila novi značajan rast kako turista, tako i turističkih posjeta, zasigurno se postavlja pitanje koliko su ovi podaci tačni, te da li su u pitanju i veće brojke.

"Podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH nisu relevantni i nisu tačni, jer samo u Međugorje za tri-četiri mjeseca dođe oko pola miliona ljudi. Međutim, lijepe su vijesti da iz godine u godinu broj turista u našoj državi bilježi konstantan rast, i to nam mora biti poticaj da u što kraćem vremenskom roku sredimo sve probleme koji su prisutni u turističkoj grani bh. ekonomije", mišljenja je Zijo Jusufović, predsjednik Udruzenja turističkih vodiča Kantona Sarajevo.

Turisti u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Turisti u Sarajevu

Jusufović u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe kako je veoma bitno uspostaviti sistem koji će pratiti i imati sve podatke od samog ulaska do samog izlaska turista iz BiH.

"Turizam je najosjetljivija grana i moramo biti jako oprezni u ponašanju i izjavama koje dajemo, Ne smijemo zbuniti svijet, ako ih zbunimo onda će oni otići na neko mjesto, a ponude su nevjerovatne. Mnoge susjedne zemlje educiraju svoje vodiče, te tako imamo apsurd da u BiH velike i bogate turiste dovode agencije iz Hrvatske i Srbije. Nažalost, mi smo nepismeni za VIP turizam, i ovo sada što se radi, možemo nazvati nekim vidom slučajnog turizma. O dovođenju turista u BiH moramo učiti još dugo", naglašava Jusufović.

Ako se opet vratimo na statistiku, možemo zaključiti da su u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili turisti iz Hrvatske (22,4%), Srbije (13,3%), Turske (6,9%) Slovenije (6,6%), Njemačke (4,7%), Italije (4,5%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,9%) i Crne Gore (2,6%),  što je ukupno 64,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,1 posto noćenja.  

Turisti_po_Zemljama_2018.JPG - undefined

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,5 noći,  Južnoafrička Republika sa 3,3 noći, Holandija i Irska sa po  3,1 noći  te    Ujedinjeni Arapski Emirati i Rumunija sa po  3,0 noći.  

I upravo, problem turizma u glavnom bh. gradu Sarajevu jeste taj što se turisti ne zadržavaju, odnosno u glavnom bh. gradu su samo kao na jednoj prolaznoj stanici, smatra predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović.

"Bh. turizam karakteriše neprijavljivanje - kako smještajnih kapaciteta, tako i gostiju. Boravišne takse se ne naplaćuju", kaže Bibanović.

Zastrašujuće zvuče teorije da takozvana siva zona u bh. turizmu pojede više do milijardu maraka godišnje.

"Ako posmatramo samo Sarajevo, u cijelom gradu imamo nekih 500 objekata u toku sezone na stranici booking.com, dok po papirima mi u Udruženju znamo za nekih 150 objekata. Sama činjenica da na godišnjem nivou Međugorje posjeti preko milion turista, postavlja se pitanje gdje su ti ljudi u sistemu i kako su zavedeni", govori za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH.

Turisti u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Turisti u Sarajevu

Naši sagovornici dijele mišljenje da ukoliko se ne reguliše ova oblast, na gubitku su svi.

"Mora se napraviti popis agencija koje dovode turiste i koje rade u ovoj privrednoj grani, te šta je predmet njihovog poslovanja. Na ovaj način ćemo dobiti osnovne podatke o svojim kolegama, koje nažalost nemamo", kaže Zoran Bibanović.

Zoran Bibanović, u razgovoru za Radiosarajevo.ba smatra da je Sarajevo dio potpuno neuređenog sistema kada je turizam u pitanju.

"Sarajevo se mora proglasiti turističkom destinacijom kako bi se uhvatili i u koštac sa jednim od problema kao što su strani vodiči koji s turističkim grupama dolaze u BiH i govore im, bez posebnog znanja, o našoj državi. Tek nakon što se Sarajevo proglasi destinacijom moći ćemo  zabraniti ovim divljim vodičima da dolaze u BiH i vode grupe", ističe Bibanović.

Ali, bez obzira na sve ove probleme, kao i preplitanja nadležnosti, općina, kantona, entiteta u sferi turizma, naši sagovornici se slažu da je bh. glavni grad veoma atraktivna destinacija zbog svoje bogate kulturno-historijske baštine i radi ovoga vrijeme je da se mnoge problemi riješe i turizam digne na evropski nivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije