Turizam iz ugla vodiča: Turisti sa Zapada više brinu za nas

S. H.
Turizam iz ugla vodiča: Turisti sa Zapada više brinu za nas
Foto: AA / Ilustracija
Iz godine u godinu Sarajevo postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

Na ulicama glavnoga grada Bosne i Hercegovine broj turista koji žele vidjeti veliki broj kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i njegovih prirodnih ljepota u okruženju se povećava iz godine u godinu.

Turistički vodiči strancima najčešće prezentiraju ono što oni smatraju da treba vidjeti u našem gradu, rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja turističkih vodiča Kantona Sarajevo Zijad Jusufović.

„Pojedinci imaju unaprijed pripremljene želje i zahtijevaju da ih se tamo vodi. Pretežno se njihove želje odnose na ratni dio historije Sarajeva – Tunel spasa i okruženje“, ispričao nam je Jusufović.

Također, turistički vodiči imaju standardne ture koje su pretežno pješačke i traju od dva do tri sata koja zavise od veličine grupe i pitanja koja postavljaju. Tu su još i muzejska, jevrejska, olimpijska tura, ali i kombinacije svih.

Svugdje imate lijepe objekte, ali ih nemate na 500 metara kvadratnih kao ovdje, niti ima takve raznolikosti i šarolikosti, komunističke i vjerske gradnje“, rekao je Jusufović.

 „Ovaj grad je fascinantan i ima fascinantnu historiju za većinu stranaca. No ima i onih koji uopće ne znaju gdje su došli, već su čuli da je Sarajevo top destinacija za ovu godinu i tako su došli. Takvi turisti su ipak rijetki“, pojasnio je Jusufović, te je dodao kako nema izraženih nezadovoljstava od turista koji posjećuju Sarajevo.

Ponuda u Sarajevu nije problem, prokomentirao je, kao ni džeparoši jer je to problem i drugih velikih gradova.

„Iznenađujuće je da turisti ovdje više očekuju lošu uslugu nego što je dobiju, pa valjda zbog toga i ne zahtijevaju previše dobru uslugu. Ne možemo tražiti perfekciju i bolje je kako ne bismo bili dosadni“, rekao nam je predsjednik ovog Udruženja, te je prokomentirao i kako dolaskom u Sarajevo turisti uviđaju s kakvim su predrasudama došli ovdje jer su smatrali da je BiH muslimanska zemlja u kojoj su većinom žene pokrivene, a muškarci s bradama.

Također, turisti se iznenade i time koliko je grad obnovljen s obzirom na to da je na ovim prostorima nedavno bio rat koji je uništio gradsku infrastrukturu.

Za ratni turizam najviše se zanimaju, kaže nam, turisti sa Zapada koji iskazuju zabrinutost i pokazuju mnogo više brige za nas i našu kulturu.

„Turisti sa Zapada žele ući u našu dušu i iskazuju brigu, dok turisti s Istoka već imaju viziju budućnosti koja se nama za sada čini nejasna“, prenio je svoje iskustvo Jusufović.

Stranci, kako kaže Jusufović, nisu problem za turizam u Kantonu Sarajevu, već turistički djelatnici sami sebi.

„Mi ne želimo urediti zakonski ovu oblast i živjeti od turizma. Ratujemo između sebe, ne možemo uvesti komunalnu taksu makar za strane vodiče, da sklonimo prosjake s ulica. Nemamo zakon ni o prijavi boravaka stranaca ovdje, a naša inspekcija i Ministarstvo ne rade ništa, niti naša policija može uraditi bilo šta“, objasnio je Jusufović koji je prokomentirao i kako se ovi problemi vjerovatno neće riješiti ni do izbora 2018. godine, jer smatra da reguliranje turističke djelatnosti trenutno nije nikome u interesu.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i dalje je problem, prema Jusufovićevim riječima, te dodaje kako je jedino važno uzeti novac od stranaca na pošten način.

S obzirom na to da se u BiH očekuje još veći broj turista koji dolaze s Istoka, Jusufović je rekao kako će biti zanimljivo biti turistički vodič u narednih nekoliko godina u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije