Turističke potencijale BiH treba koristiti pametno i planirano

Promotivni tekst
Turističke potencijale BiH treba koristiti pametno i planirano
Foto: Apriori BiH / Milena Šijan

Intervju s Milenom Šijan, stručnjakinjom koja će na konferenciji Apriori Turizam 2019. održati predavanje na temu Aktivni turizam i ispričati primjere dobre prakse u regiji. Milena je profesorica biologije i kemije i inženjer zaštite okoliša, vlasnica Nature and Adventure iz Splita, voditeljica aktivnih turističkih tura. Posjeduje višegodišnje iskustvo rada na EU projektima u organizacijama i NGO sektoru, velika je zaljubljenica u prirodu, planinarenje i ekstremne sportove, jedna od članica ženske ekspedicije na Mount Everest, članica HGSS-a…

Moderni turist je aktivan - tu leži potencijal za turističke proizvode

“Aktivni turizam jedan je od najbrže rastućih oblika turizma i potražnja je sve veća. Bosna i Hercegovina ima sve preduvjete aktivnog turizma i prirodni potencijal - atraktivnost očuvane prirode. Kroz vođenje aktivnih tura manjih skupina gotovo se u potpunosti susrećem s inozemnim gostima kojima je bavljenje outdoorom dio mentalnog sklopa i načina života pa to žele raditi i tijekom godišnjeg odmora” opisala je Milena karakteristike modernog aktivnog turiste. Rekla je i kako kontinuirano jačaju kapaciteti ljudi koji su u provedbi aktivnog turizma, te kako tu postoje snage hrvatskih i BH gorskih službi spašavanja, koji pružaju osjećaj sigurnosti i to je paralelna vrijednost koja postoji za sve posjetitelje željne aktivnog turizma.

Potencijal BiH turizma treba pretvoriti na korist lokalnoj zajednici

Na temu potencijala BiH turizma rekla je kako on nije upitan, jedino treba početi raditi i nuditi turističke proizvode. “BiH mi je osobno u srcu i često dolazim. Sudjelovanje na konferenciji Apriori Turizam 2019. dolazi kao slijed moje fascinacije područjima prvenstveno Hercegovine (jer Bosnu naprosto nisam imala priliku toliko istražiti). Kad se okrenem famoznom Blidinju, Čvrsnici i planin Vran, ta područja imaju iznimne potencijale i sve ono što ekološki osviješteni gost traži” pojasnila je. Njen apel je implicit svima: nuditi na pametan način, stalnom komunikacijom i promišljenjem barem 2 koraka unaprijed. Dodala je kako destinaciju moramo očuvati zbog svih nas, a u konačnici i zbog gostiju.

Aktivni turizam zadovoljava osnovne uvjete za održivi turizam

“Aktivni turizam zadovoljava tri osnovna stupa u smislu održivosti turizma. Prije svega, aktivnim turizmom često se bave lokalne turističke agencije, organizatori i vodiči (na kojima gosti inzistiraju). U prilog tomu idu i edukacije turističkih kadrova koji zatim intenzivnije čuvaju i paze na prirodne resurse što ima višestruko pozitivan učinak. Iz iskustva znam da je aktivni gost znatiželjan, želi naučiti nešto o nama, upoznati domaćeg čovjeka, saznati dio povijesti i običaja, kušati hranu, biti na tradicijskim manifestacijama, pa čak i naučiti jezike. Moji gosti osim planinarenja obično žele višednevne ture koje uključuju zipline, penjanje, istraživanje područja biciklima… Kroz sve to aktivni turizam daje veliki doprinos očuvanju lokalne tradicije ali i pruža mogućnost zarade lokalnom čovjeku, osobito mladima kojima je bliži aktivni turizam, te tako sprječava odlaske kojih je sve više” obrazložila je prednosti koncepta aktivnog turizma koji se uvelike može naslanjati na lokalnu zajednicu.

Malo o nadolazećoj konferenciji Apriori Turizam 2019.

“Divna mi je cijela ideja o pokretanju konferencije. Skup regionalnih stručnjaka iz područja turizma na jednom mjestu uistinu sjajno zvuči i vjerujem da će svi predavači ispuniti visoka očekivanja. Brojna predavanja i iskustva polaznicima će dati smjernice u kojem smjeru trebaju ići sa svojom turističkom idejom. Potencijal BiH je neupitan ali ga treba iskoristiti na pametan i planiran način. Velika je prednost što imate priliku učiti na tuđim greška i izvući najbolje iz toga. Naravno, tu su i brojni primjeri dobre prakse koje je važno prilagoditi i implementirati u nove BiH projekte” zaključila je na kraju Milena Šijan i potvrdila da je velika pobornica pametnog korištenja prirodnih resursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije