Trn u oku nacionalistima: Da li će Bogić Bogičević biti gradonačelnik Sarajeva

14
Radiosarajevo.ba
Trn u oku nacionalistima: Da li će Bogić Bogičević biti gradonačelnik Sarajeva
AA / Bogić Bogićević

Prema nepotpunim rezultatima lokalnih izbora, delegate u Gradskom vijeću Sarajeva birat će vijećnici Četvorke, odnosno Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB).

Prema dogovoru “Četvorke”, gradonačelnika Sarajeva predložit će SDP BiH, a prvi izbor ove stranke je Bogić Bogićević, kaže generalni sekretar Elvir Karajbić.

“Naš prvi izbor je Bogić Bogićević, a partneri iz Četvorke podržat će tu ljudsku gromadu. Bogićević je čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos očuvanju BiH i on je najprihvatljivije rješenje za sve naše građane. Bogić Bogićević zaslužuje da bude na čelu glavnog grada BiH”, kaže Karajbić.

SDP-ovim prijedlogom za gradonačelnika Sarajeva zadovoljni su i partneri iz Četvorke.

Svi dogovori Četvorke su čvrsti, i mi se držimo dogovorenog. Ukoliko pozicija gradonačelnika prema SDP-ovom prijedlogu bude pripala Bogiću Bogićeviću, ja ću biti najsretniji čovjek na svijetu”, kaže za BHRT predsjednik NS-a Predrag Kojović.

Politički analitičar Adnan Huskić vjeruje da je SDP napravio dobar izbor i da bi imenovanje Bogića Bogićevića bilo u skladu s multietničkim karakterom glavnog grada BiH.

“Činjenica da bismo, pored načelnika Općine Centar Sarajevo (Srđana Mandića) koji se nacionalno izjašnjava kao Srbin, mogli imati i gradonačelnika Sarajeva koji se, pretpostavljam, također izjašnjava kao Srbin, puno govori u prilog tezi da Sarajevo još uvijek ima tu nužnu multietničku komponentu u svom karakteru”, kaže Huskić

Ako neko uživa široku podršku i popularnost među građanima Sarajeva, onda je to Bogić Bogićević, kaže i kolumnista Oslobođenja Gojko Berić.

“To bi bilo jedno od najboljih, ako ne i najbolje moguće rješenje u ovoj situaciji. Bogić Bogičević je trn u oku svim nacionalistima i upravo bi zato njegovo imenovanje predstavljalo još jedan udarac nacionalističkoj opciji koju neki ovdje pokušavaju uporno provesti i učiniti Sarajevo onakvim kakvo ono nikada nije bilo”, kaže Berić.

Izbor Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva uslijedit će nakon potvrde konačnih rezultata lokalnih izbora i formiranja općinskih vijeća u četiri sarajevske općine koje čine Grad Sarajevo – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Taj proces bi, prema nekim procjenama, mogao biti završen početkom 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije