Tri godine borbe za Pravdu: Danas je godišnjica smrti Dženana Memića

L. R.
Tri godine borbe za Pravdu: Danas je godišnjica smrti Dženana Memića
Foto: Radiosarajevo.ba / S jednog od mnogobrojnih protesta Pravda za Dženana

Osmi je februar 2016. godine. Sarajevo.

Nad Ilidžom magla. Zima je u Velikoj aleji, oštra, ali te je večeri suho. Prošlo je 28 minuta otkako je sat otkucao 22 časa. Mladiću su 22 godine, voli, sretan je. Šeta s djevojkom.

Samo par minuta kasnije, ovaj će mladić biti otet od svoje obitelji, od svojih planova, od života. Njegovo ime je Dženan Memić.

Sedam dana kasnije, nakon lavovske borbe, Dženan više nije izdržao. Baš na današnji dan, 15. februara 2016. Otac mu je rekao Jara - Murizu je u bolnici rečeno da ga Dženan čuje, da mu priča, pa je otac govorio i milovao Dijete, koje je čulo tu dragu, poznatu riječ. Jara. Čuo, pa otišao na neko bolje mjesto.

Napustio je ovaj svijet. Očev Jara, sestrin Gazija, naš simbol borbe za Istinu, Pravdu i Otpor.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

I gdje je Dženan stao, nastavili su Muriz, otac, i Arijana, sestra. Nastavili su hiljade građana Bosne i Hercegovine koji su stali uz porodicu. 

Znate zašto?
Zato što, dok ime žrtve odzvanja kao žalosna jeka sarajevskim ulicama tim se ulicama, vjerovatno, i dalje šeće njegov ubica. Muriz često govori da svi znaju ko je ubica, on prvi, ali ćuti, jer čeka da pravna država uzme vagu i mač i konačno postupi poput Justicije, rimske boginje pravde. Čeka da ime ubice izgovori Institucija, Oni, kako i doliči. Mi njegovu volju poštujemo, pa ćutimo zajedno s njim.

Tri godine kasnije, Memići poput neumornog Sizifa guraju kamen ka vrhu, tražeći nešto vrlo prosto - istinu. Istinu o tome zašto Dženan više nije tu. Ko je kriv? Ko ga je uzeo? Ko je ubio Dženana?

Detalje iz ove tragične priče uglavnom znate. Tužilaštvo je prvo pokrenulo istragu o ubistvu, zatim o saobraćajnoj nesreći. Djevojka s kojom je Dženan bio te noći, Alisa Mutap, rekla je poslije da ima amneziju i da se ničeg ne sjeća. Njena krvava majica, dokaz u istrazi, nestala je. Kao i važan komad laka, a snimak s jednog od hotela (namjerno) izbrisan. Pa je došao juni 2016, mjesec kada je počela farsa i slučaj Ljubo i Bekrija Seferović, koji su policiji kazali kako su oni te večeri vozili kombi i udarili Dženana Memića. Na sudu su poslije rekli da nisu.

Seferovići su 16. jula 2018. oslobođeni krivice. Brojni vještaci opovrgnuli su tvrdnje da je Dženan “stradao” zbog saobraćajne nesreće, presuda je ovo uvažila, a u presudi je osporen i navod djevojke Alise da je imala amneziju. Dakle, dvije su osobe oslobođene optužbe za saobraćajnu nesreću koja se nije ni desila...trošeni su vaši i naši novci. Trošeni su, u morbidnom društvu koje to dozvoljava, i novci Muriza i Arijane.

Slučaj Dženana Memića neriješen je još uvijek.

Muriz je došao do Tužilaštva BiH, gdje već neko vrijeme daje iskaze. Neće odustati, uporno ponavlja. 

"Moraju znati da ja neću stati. Kad sam ovdje došao. Moja će biti zadnja. Moja mora biti zadnja. Ovo se ne oprašta. Svi moraju odgovarati”, rekao nam je jednom prilikom.

Muriz i Arijana i njihova nova, proširena, gargantuanska porodica nastavit će borbu, u to nema sumnje.

Sve dok ne bude Pravde.

"Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije