Trebevićka žičara: Za 100 dana 393.000 vožnji, uskoro restoran na dolaznoj stanici

N. Ka.
Trebevićka žičara: Za 100 dana 393.000 vožnji, uskoro restoran na dolaznoj stanici
Radiosarajevo.ba / Trebevićka žičara
Novoizgrađena Trebevićka žičara počela je s radom 6. aprila ove godine na Dan Grada Sarajeva i od tada je ponovo postala jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pa su tako danas gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor Javnog preduzeća Sarajevo Esad Tanović održali press konferenciju povodom 100 dana rada Trebevićke žičare.

Skaka je na početku konferencije rekao kako je u ovom periodu bilo 393.694 vožnji, a usporedio je to i s predratnim periodom i rekordnom 1986. godinom, kada je tokom cijele godine zabilježeno tristo hiljada vožnji.

Dodao je kako su prodali 201.560 karata, te rekao: "Ovdje se ne računaju besplatne vožnje".

Također, više od 40 hiljada karata je prodato strancima.

Otkrio je i kako se planira otvoriti restoran na dolaznoj stanici, izgraditi ski stazu, a on očekuje da će njena prezentacija biti i septembru. Skaka je najavio da će se Trebević obogatiti i drugim sadržajima kako bi postao vrhunska turistička destinacija.

Zanimljivo je, dodao je Skaka, da su imali i četiri "uspješne prosidbe", no nije otkrio da li je bilo i neuspješnih.

Tanović se zahvalio na saradnji svim nivoima vlastima: "Sve smo radili u sinergiji."

Za kraju se Skaka zahvalio i obitelji Offerman bez koje ne bi bilo moguće Sarajevu vratiti žičaru.

Na novinarsko pitanje šta će se desiti s bob-stazom, Skaka je istaknuo kako je Kanton Sarajevo nadležan za istu, ali da je Grad Sarajevo radio analizu o tomne i utvrdio da je to vrlo skup projekt: "Ne vjerujem da ćemo ga završiti u ovom mandatu, ali se nadamo da ćemo je bar zaštititi od daljeg propadanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije